• Kurz letných športov

          • Pondelok : Buková hora - Sokolova skala

            Utorok : Výhľadňa pod Čiernou kopou

            Streda : Kohút - Kamenná - Marduňa

            Štvrtok : Aquapark Lipany

            Piatok : Rožkovianske rybníky

          • Silový dvojboj

          •      Dňa 17.júna  2022 , centrum voľného času – Radosť, Komenského 41, Sabinov organizovalo súťaž  v silovom dvojboji. Súťažilo sa v dvoch disciplínach: tlak na lavici a mŕtvy ťah. Za našu školu ďakujeme  a súčasne blahoželáme Kristíne Majtnerovej z 3.CDHI triedy, ktorá sa stala absolútno víťazkou v oboch silových disciplínach.  Reprezentovali nás aj chlapci Adam Šandala 4. miesto a Šimon Mihálik 5. miesto. 

            Všetkým srdečne gratulujeme a tešíme sa o rok na ďalšie stretnutie.

          • Budúcnosť Zeme spojená s našou

          •        Pripomenutie Dňa Zeme a životného prostredia je na našej škole stále aktuálne, pričom sa snažíme nielen v tieto dni poobzerať okolo seba ako žijeme, ale ako to ešte vylepšiť.

            Každý z nás môže  dopomôcť k zlepšeniu kvality prostredia aj malým ekologickým počinom, keďže si v plnej miere uvedomujeme zodpovednosť za budúcnosť Zeme.

                  V dnešnej  kybernetickej dobe, kedy sme stále viac vťahovaní do virtuálneho sveta, snažíme sa zmeniť pohľad na okolitú prírodu.

            Pred školou  sme obnovili skalku, o ktorú sa každý deň staráme, zeleň a kvety rôznych farieb ako úžasné estetické prvky pozitívne pôsobia na našu psychiku, zlepšujú  nám náladu a  spríjemňujú prostredie školy. Teší nás, že sa okoloidúci ľudia pristavia a pochvália nás.

            Nástenky, prezentácie, odborné články, príhovory a príspevky inštitúcií životného prostredia  oboznámili všetkých s aktuálnymi údajmi a  faktormi, ktoré sa najviac podieľajú na zhoršení kvality nášho prostredia ako  skleníkový efekt, globálne otepľovanie, diery v ozónovej vrstve, kyslé dažde, narušenie kolobehu látok, odlesňovanie, znečisťovanie mora, miznúce zásoby surovín a iné.

            Usilujeme sa preto  aj heslom ,,zblíž sa s prírodou “ - zbierať a separovať odpad, odovzdávať na recykláciu fľaše a plechovky, zhasínať svetlo, vypínať spotrebiče, keď ich nepoužívame, nahradiť bežné žiarovky úspornými, vysádzať zeleň, ... .

            Počas týchto dní bola vyhlásená celoškolská súťaž o najlepšiu prezentáciu rôznou formou s názvom ,, Zelený svet 2022 “, ktorú vyhodnotíme na konci školského roka.Víťaz bude odmenený peknou cenou.

             

             

            Za Envirákov - Nikola Leškovská, I.BNV

             

             

             

          • Vedomostno - turistický kvíz „Pilnujcie mi tych szlaków.“ v Krynici

          •     Žiaci našej Strednej odbornej školy podnikania a služieb v Lipanoch sa zúčastnili dňa 7. júna v poradí už X. ročníka turisticko-vedomostnej súťaže poľských základných a stredných škôl  z Novosądeckeho okresu „Pilnujcie mi tych szlaków“. Cieľom tejto súťaže je popularizácia horských chodníkov Jána Pavla II., pripomenutie si výročia narodenia tohto svätca, aktívny pobyt na čerstvom vzduchu a poznanie krásnej prírody Sądeckých Beskýd.

            Spoločne s poľskými žiakmi sme prešli trasu od sochy poľského speváka Jána Kiepury na Krížovú horu odkiaľ sme mali nádherný výhľad na mesto Krynica. Po krátkom oddychu v tieni lesa sme sa vrátili do školy. V areáli školy nás čakali štyri súťažné stanovištia, na ktorých žiaci získavali body za vedomosti o živote tohto veľkého pápeža, za orientáciu v teréne a geografiu Sądeckých Beskýd. Okrem vedomostí a zručností zabodovali naši žiaci aj v poslednej súťažnej disciplíne a to v speve našej národnej piesne Slovensko naše. Záver patril tancu, kde si všetci zúčastnení zatancovali belgický tanec.

               Naše poďakovanie patrí organizátorom tejto krásnej súťaže a všetkým zúčastneným žiakom a učiteľom. Odmenou každého z nás bola dobrá nálada, pekne strávený deň v krásnom prostredí kúpeľného mesta Krynica, krásne slnečné počasie a najmä skvelí ľudia.

             

            František Ružbarský

          • Kurz ochrany života a zdravia 2022 (6.6. - 9.6.2022)

          •         Týždeň od 6. do 9. júna sa v SOŠ podnikania a služieb neniesol len v duchu maturít, ale aj v duchu Kurzu ochrany života a zdravia. V pondelok sme sa vybrali na Kamenický hrad. Po presune autobusom do obce Kamenice sme vyštartovali plní síl na hradný kopec. Tento sa nám ako vždy za pekného počasia odmenil kúzelnými výhľadmi na blízke i vzdialené okolie. Cestu späť sme už absolvovali peši s krátkou osviežujúcou zastávkou na Špárovej.

                   V utorok sme takisto pokračovali v duchu turistiky.  Ako východiskový bod sme si zvolili obec Poloma, z ktorej sme prešli nádhernou lúkou plnou kvetov a kravičiek na 956 metrov vysoký Ščob. Opäť očarujúca modrá obloha  s ešte krajšími výhľadmi na okolité dediny. Po chvíľke oddychu v malebnom altánku sme zamierili k domovu cez obec Torysa.

                     V stredu sme kombinovali turistiku s históriou. Zraz o 6.30 hodine na stanici v Lipanoch a hor sa vlakom do Veľkého Šariša! Ako vám iste napadlo, navštívili sme miestny hrad. Kráčajúc pešky hodinu a pol  sme už boli konečne pred jeho bránami. Takisto sme si užili skvelý výlet s nádherným výhľadom na okolie.

                    A aby sme sa celý týždeň nemotali len po blízkom okolí, vo štvrtok sme si darovali výlet do Vysokých Tatier. O siedmej sme už štartovali z autobusovej stanice v Lipanoch. Po tom, ako si viacerí žiaci „prezliekali plavky“ mysliac si, že naším cieľom je obvyklé Aquacity Poprad, nabrali sme smer - Tatranská Polianka. Zvolili sme si Sliezsky dom.  Čakala nás nenáročná dvojhodinová túra Velickou dolinou a boli sme hore. Pre väčšinu žiakov to bola ich premiéra. Reptanie na dlhšie šliapanie sa razom zmenilo na radosť a obdiv malebnej tatranskej scenérie. Samozrejme, hore sme si poriadne oddýchli. Nádherná terasa a vychladená kofola v ruke nám dodali ešte očarujúcejší pocit pri vychutnávaní si príjemnej atmosféry Sliezskeho domu, ktorého nadmorská výška  1670 m.n.m činí  najvyššie položeným horským hotelom na našom území.  Navyše leží nad pásmom lesa na brehu nádherného a priezračne čistého Velického plesa, obklopeného úchvatnou scenériou vysokých hôr, ktorú umocňuje stupňovitý Velický vodopád. Cestu späť sme pre zmenu absolvovali magistrálou cez Hrebienok. Na Hrebienku sme si oddýchli a prečkali búrku, ktorá nám bola po celý čas v pätáchJ. Po daždi vyšlo slniečko, ktoré nám bolo spoločníkom po celý čas až do  Starého  Smokovca, kde nás už čakal autobus.

            Počas 4 dní sme toho stihli celkom dosť. Počasie nám aj napriek nie veľmi priaznivým predpovediam prialo a aj napriek únave si aj s odstupom času budeme na tieto zážitky spomínať v dobrom.

             

                                                                                                                                   

            Ščob

            Šarišský hrad

            Vysoké Tatry - Sliezsky dom