• Erasmus Olomouc - jeseň 2022

          • Erasmus+ - podpora vzdelávania a odbornej prípravy

            Ešte sme si nestihli vydýchnuť po prvom turnuse zrealizovaného projektu v rámci programu Erasmus+ a už nás čakala ďalšia výzva. Vycestovali sme do  mesta Olomouc v českej republike. Svoje teoretické vedomosti i svoje praktické zručnosti sme si upevňovali a rozširovali v stredných odborných školách.

            Boli sme rozdelení do troch skupín  na troch rôznych pracoviskách  - kozmetik, kaderník a inštalatér. Pracovný program bol zostavený tak, aby sme si osvojili nové vedomosti a zároveň vedeli aplikovať svoje doterajšie zručnosti v praxi. Prácu každej skupiny koordinoval majster príslušného oddelenia. Cieľom absolvovania zahraničnej odbornej stáže bola snaha  zvýšiť konkurencieschopnosť žiakov školy na trhu práce a tiež zvýšiť úroveň odborných zručností žiakov.

            My, inštalatéri sme si svoje zručnosti preverili v SOŠ polytechnickej. V rámci praxe boli aj v  Prostějove, kde sme spolu s českými spolužiakmi pracovali na rekonštrukcii kúrenia v bytovom dome. 

            Kozmetičky svoju prax vykonávali v  SOŠ v Prostějove,  kde si osvojili technológiu českých kolegýň a následne ukázali svoju tvorivú stránku a talent na jednej z českých súťaží,  v ktorej obsadili popredné miesta.

            Kaderníčky, ktoré chodievali do SOŠ Obchodu a služieb v Olomouci, ponúkli svoje služby českým zákazníkom,  ktoré od našich kaderníčok odchádzali s úsmevom.

             Počas voľných chvíľ sme spoznávali historické pamiatky v Olomouci a pod vedením našich pani učiteliek sme sa venovali rôznym aktivitám, ktoré prispeli k lepšiemu spoznaniu sa a upevneniu  našich vzájomných vzťahov. Počas voľného víkendu sme stihli navštíviť aj zoo a motokárovú dráhu.

             Veríme, že všetko to, čo sme počas týchto 14 dní stáže nadobudli, nám pomôže v našom osobnom živote, rovnako ako aj pri uplatnení sa na trhu práce po skončení štúdia na strednej škole. Stáž nám nielenže rozšírila znalosti ale naučila nás aj samostatnosti a posilnila naše schopnosti komunikovať a orientovať sa v cudzej metropole.  Za túto skúsenosť sme vďační a dúfame, že aj tí po nás dostanú podobnú šancu na prežitie vytvorenie si podobných zážitkov.

            Každý deň sme mali zabezpečenú stravu. S ubytovaním neboli nijaké
            problémy, bolo perfektné. Boli sme tam ako jedna malá rodinka. Po dvoch týždňoch sa nám nechcelo ísť, už sme si zvykli na prácu, na ľudí okolo nás, aj na cestovanie, čo je veľká výhoda. Stálo to zato. Ak by som mal v budúcnosti ešte šancu ísť, tak to určite využijem.  Myslím, že aj ostatní. Takže odporúčam žiakom, že ak v budúcnosti budete počuť o projekte Erasmus+, ktorý ponúka odbornú prax, určite choďte do toho. Neoľutujete.

            Spomienky, zážitky a skúsenosti, ktoré sme si priniesli,  budú vo všetkých ešte dlho doznievať.  Verím, že nám  takáto skúsenosť bude v budúcnosti nápomocná pri rozhodovaní sa pri voľbe do zamestnania  a otvorí nám brány na trhu práce nielen v Slovenskej republike, ale aj v rámci celej EÚ.

             

             

            Marko Babiak, III.CDHI