• Multifunkčná ľadová plocha

          •      Ihneď po slávnostnom otvorení novej multifunkčnej ľadovej plochy, ktoré sa konalo 9. decembra 2022, SOŠ v Lipanoch nelenila a žiaci sa hneď obúvali do korčúľ a hybaj na ľad. Škola zabezpečila potrebné vybavenie pre našich žiakov, ktorí sa môžu telesne rozvíjať v ďalšej krásnej športovej disciplíne. Všetci pevne veríme, že tento nový "športový stánok" budeme využívať čo najdlhšie.

          • Od Lucie do Vianoc...

          •      Tradícia, ktorá prišla zo Švédska a slávila sa 13. decembra symbolicky znamenala držanie nešťastia ďaleko od domu.

                 Najznámejším zvykom na sviatok svätej Lucie je chodenie bosoriek zahalených v bielych plachtách po chalupách, ktorých úlohou bolo vyhnať z gazdovských domov a dvorov strašidlá, zlých duchov, temné sily, choroby a trápenia pomocou husích krídel. Už deň pred Luciou sa odporúčalo dobre najesť cesnaku, aby ochránil jedinca  pred zlými duchmi.

                  V tento deň sa nesmelo vpustiť cudziu ženu do domu, tiež sa nesmelo nič dávať ani požičiavať.

            Na Luciu si dievčatá dávali do vázy čerešňové alebo jabloňové vetvičky, a pokiaľ do Štedrého dňa vykvitli, zaručene ich stretla láska.

                 Dievčatá si na dňa svätej Lucie starostlivo pripravili 13 lístkov, na ktoré napísali mená chlapcov srdcu milých  a každý deň jeden lístok spálili. Meno, ktoré zostalo na poslednom lístku na štedrý deň, malo byť menom budúceho manžela. Či bolo na ceduľkách naozaj 13 mien mládencov, alebo na všetkých iba jedno toho najvytúženejšieho, to vraj vedela iba svätá Lucia a tá, ktorá ich tam napísala.

                 Chlapci zasa chodievali po domoch s reťazou vinšovať hojnosť hospodáreniu a domáci ich obdarujú slaninkou alebo drobným peniazom. Mládenci si od Lucie do Štedrého dňa vyrábali drevený stolček  bez použitia klincov, a na polnočnej omši sa na neho postavili. Potom uvideli všetky miestne bosorky a strigy ako sedia obrátené chrbtom k oltáru. Keď sa obzreli, museli mládenca po omši dolapiť, aby ich neprezradil. Ten ale za seba sypal hrach alebo mak, ktorý museli dievčatá zbierať a to ich tak zdržalo, že im milý utiekol aj s tajomstvom.

                   Najznámejšia ľudová múdrosť hovorí: „Od Lucie do Vianoc, každá noc má svoju moc.“

          • Naši športovci v akcii

          •      Jeseň sa každoročne nesie v znamení zintenzívnenia konaní rôznych športových podujatí,... Naši chlapci a dievčatá sa zúčastnili ihneď niekoľkých. Boli to súťaže okresných kôl, v basketbale a florbale, ktoré organizovala Spojená škola SNP Sabinov. Naši chlapci podali solídny výkon.

                 Zápasy boli viac, ako vyrovnané a končili sa len minimálnymi rozdielmi. Na lepšie umiestnenie nám chýbala len športová šťastena. Po dvoch dňoch športovania sa naši chlapci umiestnili na peknom treťom a štvrtom mieste. Po stopách pekného výkonu chlapcov sa vydali aj naše dievčatá, ktoré vybojovali skvelé druhé miesto a zaslúžene si odniesli trofej. Po aktívne strávených dňoch sa už teraz tešíme na turnaje, ktoré nás v budúcnosti čakajú.

            Basketbal chlapci: 23.11.2022

            Florbal chlapci: 29.11.2022

            Florbal dievčatá: 30.11.2022