• Stužkovanie II.BNV

          •      „Navždy sa zachová v pamäti stužková...“  Týmito slovami otvorila úvodnú časť  stužkovej slávnosti naša spolužiačka Kristína. Okrem nej sa nám prihovoril aj pán riaditeľ a naša triedna, ktorá nám  pripla  zelené stužky  - symboly mladosti a nádeje. Veríme, že nám prinesú šťastie.

                 Potom už nasledoval príjemne strávený večer v spoločnosti pána riaditeľa, pána zástupcu, majstrov odbornej praxe a našej triednej učiteľky.  Čas rýchlo plynul a nám sa domov ísť nechcelo. V tom najlepšom sme sa museli rozísť. Uvedomili sme si, že sa blíži koniec bezstarostného detstva. Prichádza čas zložiť si ružové okuliare a vstúpiť do sveta dospelých.

             

             

                                                                                                           študenti II.BNV

          • Prijali sme pozvanie do Košíc - zaujímavé techniky a úkony

          •      Koniec týždňa patril našim stvrtáčkam z odboru kozmetik, ktoré sa zúčastnili na otvorenej hodine praktického vyučovania na SOŠ beauty služieb v Košiciach. Bolo to veľmi prospešné, nakoľko si študentky oboch škôl vymieňali skúsenosti a naše študentky si mohli vyskúšať zaujímavé techniky, ktoré sa na škole vyučujú. Budete si ich môcť prísť vyskúšať aj Vy, na Tilii v novom roku... Tešíme sa na Vás.

            Mgr.Erika Pistráková, majsterka OVY

          • 3. miesto na krajskom kole súťaže Ruské slovo

          •      Dňa 1.12.2023 sa v ABC Centre voľného času v Prešove uskutočnilo krajské kolo súťaže s názvom Ruské slovo. Cieľom tejto súťaže je prehĺbiť záujem žiakov o ruský jazyk a kultúru. Tematikou tohto 18.ročníka bol „Svet profesií“. Súťaže sa mohli zúčastniť žiaci a študenti základných, stredných a vysokých škôl z celého Prešovského kraja. Súťažilo sa v štyroch kategóriách – próza, poézia, sólový a skupinový spev.

                 V kategórii Skupinový spev našu školu s piesňou „Molodoj agronom“ reprezentovali Filip Poláček z 3.KP Matúš Štvarták z 1.BNV. Medzi študentmi stredných škôl PO kraja sa umiestnili na peknom treťom mieste. Matúš ich spev zároveň doprevádzal aj hrou na akordeón a z Filipa sa v závere stal Dedo Mráz, nemohla chýbať ani Sneguročka.

            Za úspešnú reprezentáciu školy im ďakujeme a zároveň blahoželáme k úspechu. Súťaž bola v tomto predvianočnom období obohatením nielen pre samotných súťažiacich, ale aj pre sprevádzajúcich učiteľov.

            Mgr. Nikola Malcovská

          • Zimný relax

          • Dnešné krásne zimné počasie je venované starostlivosti o ruky. Krátka ukážka ako si prváčky z odboru kozmetik osvojujú techniky a jednotlivé ťahy masáže rúk...

            Mgr. Erika Pistráková, majsterka OVY

          • Opäť na korčuliach

          •      Zima je tu opäť a vzhľadom na dobré poveternostné podmienky sa vraciame na ľadovú plochu v Lipanoch. Po roku môžeme opäť rozvíjať pohybové aktivity na ľade. Našim žiakom je umožnené  na hodinách telesnej výchovy v spolupráci s mestom Lipany využívať ešte stále "nový" zimný štadión.

            Sme radi, že máme takúto príležitosť a určite ju v zimnej sezóne naplno využijeme 🙂

          • Týždeň boja proti drogám

          •      Každý týždeň je niečím novým, výnimočným. Aj predchádzajúci týždeň od 20.11. do 24.11.2023 bol v našej škole iný. Bol zameraný na boj proti drogám. Okrem besedy, nástenky,  úvah o dogách a ich prevencii sme každý deň potešili všetkých študentov i zamestnancov školy koláčikom, čokoládkou alebo keksíkom. Riadili sme sa heslom:

            „Namiesto cigarety daj si sladkosť!“

             

                                                                                                                      študenti II. BNV

          • Beseda o násilí

          •      Pondelok v tomto týždni začali naši študenti  tretieho ročníka netradične, besedou. Viedli ju pracovníčky z občianskeho združenia MyMamy, ktoré poskytuje podporu ženám zažívajúcim násilie v párových vzťahoch a ich deťom formou poradenstva a ubytovania.  Rokmi sa z tejto organizácie stala uznávaná inštitúcia, ktorá pomáha týraným ženám na ich ceste za lepším a bezpečnejším životom. Okrem prednášky, ktorú si študenti III.KP a III.CDI vypočuli, venovali svoj čas aj rôznym aktivitám, pri ktorých sa dozvedeli, ako predchádzať takémuto správaniu vo vzťahu k partnerom i deťom.

                                                                                                                      študenti III.KP

             

          • Mladý remeselník

          •    Žiaci našej školy sa zúčastnili súťaže Mladý remeselník, a to konkrétne Miroslav Jura z I.CDHI a z Adam Slimák z II.CDHI. Súťaž sa uskutočnila v Prešove v Strednej odbornej škole technickej, na Volgogradskej ulici č. 1 a prebiehala počas dvoch dní – 15. a 16.11.. Žiaci absolvovali písomný test z odborných predmetov a praktickú časť, ktorá pozostávala z murovania komína podľa výkresu a zadania. Zadaním prác podľa výkresu bolo potrebné vyhotoviť vodorovne škrabanú omietku a točenú omietku. Podľa fotiek vidíte, akých máme šikovných murárov. Žiaci majú nové skúsenosti z prvej súťaže a nadviazali nové priateľstvá s chlapcami z iných škôl.

            Peter Andraščík

             

          • Divadelné predstavenie Peter a Lucia

          •      Pedagógovia a študenti stredných škôl Prešovského samosprávneho kraja priniesli na dosky Divadla Jonáša Záborského adaptáciu novely Peter a Lucia. Predstavenie, ktoré odohrali v piatok 10. novembra,  predstavuje novodobé posolstvo mladých proti vojne.

                 Bolo to práve v čase 105. výročia ukončenia najničivejšieho konfliktu v dejinách ľudstva - 1. svetovej vojny a zároveň v čase, kedy je téma mieru, ľudskosti a pochopenia stále veľmi aktuálna. Do známeho príbehu lásky dvoch mladých ľudí v Paríži v posledný rok 1. svetovej vojny (1918), ktorá uprostred vojnového šialenstva končí tragicky po bombardovaní nemeckými lietadlami, sa zapojilo osem župných stredných škôl.

                 Tohto predstavenia,  ktoré je zrkadlom doby, ktorú žijeme a  je mementom všetkých ľudí, že vojny nechceme a musíme ich zastaviť, sa zúčastnili aj 20 naši študenti a dvaja pedagógovia.

            študenti IV.KP

          • Osvienčim...aby sme nezabudli, čo je to holokaust...

          •        V piatok (10.novembra 2023) sa 44 študentov našej školy zo všetkých ročníkov vydalo na niekoľkohodinovú cestu do susedného Poľska, do mesta Osvienčim. Spoločnosť im robilo 6 učiteľov  - p. učiteľky Rumanovská, Regrutová, Urdová, Baňasová M. , Diňová a pán učiteľ Ružbarský. 

               Po viac ako štvorhodinovej náročnej ceste ich čakala 3 a polhodinová komentovaná prehliadka koncentračného tábora Osvienčim. Z výkladu sa žiaci a učitelia dozvedeli podrobnosti o tom, čo sa dialo počas 2.svetovej vojny v budovách, ktoré videli pred sebou – o histórii, o doprave väzňov do tábora, o princípoch selekcie väzňov a o živote v tábore. Najprv žiaci navštívili koncentračný tábor Osvienčim, nem. Auschwitz I a neskôr aj dostavanú a rozsiahlejšiu časť tábora Aschwitz II. – Birkenau.  Dnes patrí areál koncentračného tábora do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO.

                 Žiaci našej školy sa na vlastné oči presvedčili o krutostiach nacistických pohlavárov a o tom, v akých neľudských podmienkach tu väzni počas druhej svetovej vojny žili a umierali. A veru ... to, čo videli a počuli počas prehliadky, na nich hlboko zapôsobilo a aj tými najsilnejšími otriasol pohľad na ruiny plynovej komory a krematórium.

            Mgr. Ivana Rumanovská