• Nie sme zlí...
          • Nie sme zlí...

          • Do galérie Nie sme zlí... boli pridané fotografie.

            ZELENÁ STUŽKA – SYMBOL NÁDEJE

            A POVZBUDENIA PRED MATURITAMI

                  „Navždy sa zachová v pamäti stužková!“ Takto znejú slová známej piesne, ktoré znejú hlavne počas stužkových slávností. Stužková je symbolický vstup do dospelosti, na ktorý väčšina z nás rada spomína. Oficiálne sme dosiahli vek dospelosti, ale to z nás dospelých ani zďaleka nerobí. Predsa dospelosť je formou života, ktorú nenadobúdame vekom, ale činmi.

                   Niekto by povedal, že stredná škola je ako veľká križovatka. Často svieti zelená, ktorá nám voľný smer značí, inokedy skočí červená, a potom zostaneme zaskočení. Ktorý smer je ten správny, a ktorý nie, to nám, žiaľ, nikto nepovie. Celých päť rokov sa snažíme úspešne prejsť touto križovatkou, no občas musíme rátať aj s tým, že nie každý voľný smer nás musí zaviesť na správnu cestu. Symbolicky sme si preto pripomenuli, kam sme to za tých necelých päť rokov dotiahli, a že sa naše cesty ešte nekončia. Nasleduje totiž pre nás najťažšia skúška, ktorej hovoríme maturita. Žiarivo zelené stužky by nám mali pripomínať, čo všetko sme museli prekonať, z akých zákutí sme sa to museli vyškriabať a čo sme si následne mohli užívať. Symbolom maturantov sú zelené stužky s menami, ale symbolom človeka sú jeho činy a skutky. Dúfame, že činy a skutky našej triedy neostanú v zabudnutí. Verím, že po skončení strednej školy na seba nezabudneme, a že sa onedlho opäť stretneme.

                  Chcem popriať všetkým maturantom, vrátane seba, úspešné zvládnutie maturitných skúšok a následne úspešný prechod do ďalšej skúšky menom Život.  

             

             

                                                                                                                                                                                                                  Miroslava Kochanová, II.BV

        • Deň zdravej výživy 2019
          • Deň zdravej výživy 2019

          • Svetový deň výživy

                 Jednou z najdôležitejších vecí k dobrému a dlhému životu je zdravá výživa, na ktorú sa často zabúda. Svetový deň výživy – opäť tradícia, ktorej patrí miesto medzi aktivitami našej školy. Zdôrazňuje potrebu zdravého stravovania a vyzýva nás k zdravému životnému štýlu.

                 Dnešná mládež žije príliš rýchlo a pri stravovaní robí rovnaké chyby ako dospelí.  To je dôvod, prečo sa v našej škole tejto téme venujeme každoročne. Touto akciou sa snažíme poukázať na možnosti zdravej stravy. Žiaci pod vedením učiteľov a majsteriek odborného výcviku pripravili ukážky a zdôraznili, čo má obsahovať zdravý tanier. Mnohé z jedál sa podobali na skutočné umelecké dielka. Všetci ukázali nielen svoju zručnosť, ale aj angažovanosť a výbornú obsluhu.

                 Na Slovensku nadváha, vrátane obezity, postihuje 12 až 13 % mládeže. Aj tieto alarmujúce čísla boli dôvodom, že každoročne 16. októbra pripravujme projektový deň na danú tému, kde sa učíme o tom  nielen teoreticky, ale aj prakticky pripravujme zdravé jedlá. Pri vkusnej tematickej výzdobe sa všetci venovali ochutnávke rôznych jedál, každý si tu mohol vybrať a ochutnať jednotlivé pokrmy podľa farby, chuti alebo vône.

                 Treba skutočne vyzdvihnúť šikovnosť a pestrosť nápadov, ktorých cieľom bolo viesť mládež k zdravému stravovaniu. Každý od toho najmenšieho, či najmladšieho žiaka, učiteľa, hosťa si pošteklil chuťové poháriky, ulahodil oku a odchádzal s dobrým pocitom a predsavzatím, že o rok určite opäť navštívi našu školu.

                  16. október nám má pripomenúť, že život každého človeka je jedinečný, neopakovateľný a nenahraditeľný. Preto by si ho mal každý z nás dostatočne vážiť.

             

             

          • Užitočné stretnutie...

          •  

                 Centrum pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie v Sabinove v spolupráci s našou školou zorganizovalo pracovné stretnutie riaditeľov a výchovných poradcov základných a stredných škôl sabinovského okresu dňa 15. októbra 2019. Príjemné jesenné počasie vkĺzlo i do  našej spoločenskej miestnosti, kde sa  stretnutie uskutočnilo. V úvode sa v krátkosti prihovoril Mgr. Róbet Letkovský, ktorý všetkých privítal a poďakoval vedeniu našej školy za ústretovosť a za  vytvorenie  ideálnej  pracovnej atmosféry. Potom sa slova ujala riaditeľka CPPPa P v Sabinove, Mgr. Ľubica Richmanová Fabišíková, ktorá usmernila riaditeľov a výchovných poradcov  v oblasti prevencie šikanovania, integrácie a reintegrácie žiakov.

                 Po nej  pokračoval opäť  Mgr. Róbert Letkovský, ktorý sa venoval úlohám výchovného poradenstva na najbližšie obdobie.  Po krátkej prestávke, počas ktorej sa hostia občerstvili a povymieňali si názory, pokračovala  porada príhovorom hostiteľa – nášho pána riaditeľa. Mgr. Karol Tkáč informoval prítomných o možnostiach štúdia v našej škole a o benefitoch, ktoré škola ponúka záujemcom o štúdium. Všetkým zúčastneným sa poďakoval za  doterajšiu výbornú spoluprácu a vyslovil nádej, že aj zásluhou práce pedagógov nepríde sabinovský región  o mladú krv,  ale mladí ľudia si v ňom nájdu miesto na prácu a život.

        • Pretláčanie rukou
          • Pretláčanie rukou

          • Do galérie Pretláčanie rukou boli pridané fotografie.

                                             Silná ruka stredných škôl 2019

             

             

                 Laické pretláčanie rukou nie je žiadnou novinkou. V rôznych obmenách je oddávna známe po celom svete. Svedčia o tom zmienky v najstarších knihách, nálezy antických sošiek znázorňujúcich „armwrestlerov“ a legendy národov ospevujúcich hrdinov silných paží, ktorých sile nik neodolal. Podľa staroindickej legendy silák Bhima vyhral veľa cien, peňazí a trofejí, medzi ktorými boli neraz aj krásne ženy. Mnoho ľudí - mladých i starších - sa v každej krajine v priateľskom súboji pretláčalo niekedy s niekým doma, v škole, na internáte alebo na jarmočnej súťaži. Tieto zápasy silných paží mali i majú v rôznych krajinách rôzne pomenovania. Čím to bolo a čím to je, že pretláčanie bolo a je také populárne? Odpoveď nie je taká ťažká. Laické pretláčanie nepotrebuje veľké vysvetľovanie „ako na to“ a nepotrebuje ani náročné materiálne zabezpečenie. A samotný duel medzi silákmi bol, je a bude vždy atraktívny pre divákov. Každý je totiž zvedavý na toho najsilnejšieho. Za zakladateľa a priekopníka športového pretláčania rukou (armwrestlingu) je považovaný Bill Soberanes. Ešte ako mladý novinár využil popularitu laického pretláčania rukou v USA a v roku 1952 začal organizovať prvé oficiálne súťaže v mestečku Petaluma.

                 10.10.2019 organizovalo Gymnázium Lipany pod záštitou SAPR krajské kolo v tomto peknom športe. Vo fantastickej nálade sme si teda prišli zmerať sily. Za našu školu nás reprezentovali: Karin Sedláková z 1.CDHI triedy, Adriana Ištoňová z 1. CDHI triedy, Veronika Ďuricová z 3.CDI triedy, Šimon Mihálik z 1.CDHI triedy, Matúš Straka z 1.CDHI triedy, Adam Šandala z 1. CDHI triedy a Roman Michalik z 1. CDHI triedy.

            Naši študenti opäť potvrdili svoje kvality a obsadili dve pekné druhé miesta:

            Veronika Ďuricová 2. miesto nad 65 kg v kategórii dievčat

            Roman Michalik 2.miesto nad 80 kg v kategórii chlapcov

                 Víťazi kategórií zo školského kola postupujú do druhého kola.  Postupujú prví traja z každej kategórie, preto budeme našim zverencom veľmi držať prsty, aby v oblastnej súťaži, ktorá sa uskutoční 25.10. 2019 v Prešove, dosiahli čo najlepšie výsledky.

          • Oznam

          • Voľby člena rady školy – zástupca žiakov prebehli 30.9.2019 s týmto výsledkom:

             

            1. Laura Čarná z II. KM
            2. Dominika Janigová z I.CDHI
            3. Marek Spodník z III. CDI
            4. Radoslav Čižmár z III. CDI

             

             

            Členom rady školy, ako zástupca žiakov sa stala Laura Čarná z II. KM.

        • Cezpoľný beh
          • Cezpoľný beh

          • Do galérie Cezpoľný beh boli pridané fotografie.

            Cezpoľný beh

                  Za krásneho slnečného, aj keď troška veterného počasia sa študenti našej školy, ako každoročne zúčastnili cezpoľného behu, oranizovaného Základnou školou 17. Novembra 31 v Sabinove. Cezpoľný beh je súťažou trojčlenných družstiev žiakov a žiačok základných a stredných škôl.

                    Za našu školu sa akcie zúčastnili: Kristína Majtnerová z I.CDHI triedy, Ružena Marcinková z I.KM triedy a Kristína Urdová z III.KM triedy. Zostava chlapcov pozostávala z Jozefa Čerkalu z I. CDHI triedy, Richarda Petríka z I. CDHI triedy a Nicolasa Miroslava Vataščína tiež z I. CDHI triedy. Súťaž sa konala v priestore športového areálu v Sabinove. Naši žiaci obsadili v kategórii chlapcov 3. miesto a v kategórii dievčat tiež 3. miesto.

            Ďakujeme všetkým, ktorí reprezentovali našu školu a dosiahli pekné výsledky.

        • Európsky deň jazykov 2019
          • Európsky deň jazykov 2019

          • Do galérie Deň jazykov 2019 boli pridané fotografie.

            Európsky deň jazykov

                 26. september bol v našej škole venovaný Európskemu dňu jazykov. Niesol sa v duchu európskej kultúry. Študentom sme zdôraznili dôležitosť vyučovania cudzích jazykov.  Veď nie nadarmo sa hovorí: „Koľko jazykov vieš, toľkokrát si človekom.“

                  Zaujali sme ich rôznymi kreatívnymi aktivitami v jazykoch, ktoré sa v našej škole vyučujú, a to v anglickom, nemeckom a ruskom jazyku. Niektorí si pripravili prezentácie krajín, ktorých jazyk sa učia. Okrem toho boli v priestoroch školy pripravené štyri súťažné stanovištia, na ktorých si mohli prítomní otestovať svoje vedomosti v rôznych kvízoch s jazykovou tematikou. Tvorivú atmosféru pomáhali spestriť študenti tretieho ročníka, ktorí mali pre súťažiacich pripravený pravý anglický čaj, viedenskú kávu a sladké maškrty.

                  

            Foto viď. Fotogaléria  

                         František Ružbarský

          • Účelové cvičenie

          •       V pondelok 23. 9. 2019 sa študenti 1. a 2. ročníka zúčastnili účelového cvičenia.  Oboznámili sme ich s jeho programom a cieľom. Cieľom nášho výstupu bola Homôlka. Zodpovední pedagógovia zdôraznili nevyhnutnosť dodržiavania bezpečnostných predpisov a disciplíny všetkých prítomných. 

                  Študenti dostali informácie z oblasti ochrany prírody, zdravotníctva a civilnej obrany s prepojením na to, ako sa zachovať v mimoriadnych situáciách. Vedomosti študentov sme overovali kontrolnými otázkami formou dialógu. Mnohí študenti preukázali veľmi dobré znalosti z jednotlivých oblastí. Počas túry sme sledovali nádhernú prírodu okolo nás a hodnotili, bohužiaľ, negatívny vplyv človeka na prírodné prostredie. Keďže nám počasie opäť prialo, využili sme tak možnosť zahrať si bedminton, volejbal a frisbee. Niektorí študenti si tento pobyt  v prírode spríjemnili aj opekaním slaninky a špekáčikov. 

                  Po krátkom oddychu a načerpaní nových síl sme sa pobalili a vybrali sme sa na spiatočnú cestu. Presun bol pokojný a bezproblémový. Nabití energiou z prírody sme sa rozlúčili a odišli s prianím pekného zvyšku dňa.

          • OZNAM

          •             Oznamujeme všetkým záujemcom o štúdium na našej škole, že po 2. kole prijímacích skúšok sú ešte voľné tieto miesta :

             

            Študijné odbory:                  

            4553K00 podnikateľ pre rozvoj vidieka       9 voľných miest

            6405K00 pracovník marketingu                   4 voľné miesta

            6446K00 kozmetik                                         2 voľné miesta

             

            Trojročné učebné odbory:  

            2964H00 cukrár                                           2 voľné miesta

            3661H00 murár                                             7 voľných miest

            6456H00 kaderník                                        2 voľné miesta

             

            Dvojročné učebné odbory:  

            3161F00 praktická žena                               10 voľných miest

            3178F00 výroba konfekcie (Varhaňovce)   15 voľných miest

            3686F00 stavebná výroba                             6 voľných miest

            4572F00 poľnohospodárska výroba            10 voľných miest

          • Slávnostné ukončenie školského roka

          • V piatok 28.6.2019 o 9.00 hod. sa uskutoční slávnostné ukončenie školského roka v telocvični školy. Pre záujemcov slávnostná svätá omša začína o 8.00 hod. v miestnom kostole.