• Pentapolitana Sabinov 2019
          • Pentapolitana Sabinov 2019

          • Do galérie Pentapolitana Sabinov 2019 boli pridané fotografie.

                            Pentapolitana

             

                 Už tradične sa počas sabinovských jarmočných slávností zúčastňujeme medzinárodnej súťaže Pentapolitana. Sabinovská Spojená škola, SNP 16, organizovala toto súťaženie už po osemnástykrát v priestoroch športového areálu. Zápolilo sa v netradičných športových disciplínach. Boja o víťazstvo sa zúčastnili študenti stredných škôl zo Sabinova, Košíc, Lipian, Prešova a tiež z partnerskej školy z Poľského mesta Iwonicz.

             

            Súťažné disciplíny boli nasledovné:

             

            a) chlapci:       1. hádzanie siahovicou – polenom  (1 siaha – 189cm)

                                    2. stláčanie osobnej váhy

                                    3. bežecký slalom na 50 m

             

            b) dievčatá:     1. hádzanie valčekom,

                                    2. stláčanie osobnej váhy

                                    3. bežecký slalom na 50 m.

             

                 Súperenie so  strednými školami bolo pre nás úspešné. Domov sme odchádzali s cennými kovmi. Získali sme hneď dve prvé miesta. Absolútnou víťazkou v stláčaní osobnej váhy sa stala Veronika Ďuricová z 2.CDI triedy, ktorá vytlačila 72kg.  V hode siahovicou zvíťazil Nicolas Trojanovič z 3.CDI triedy, ktorý hodom 16,61m prekonal rekord školy.

             Víťazom srdečne blahoželáme a tešíme sa spolu s nimi z pekných výsledkov.

             

             

                                                                                                                      Silvia Hudečková

        • Rozlúčka III.CD a III.I so školou
          • Rozlúčka III.CD a III.I so školou

          • Do galérie Rozlúčka III.CD a III.I so školou boli pridané fotografie.

            Zatvorila sa za nami brána školy...

             

             

                Deň 17. máj 2019 bol pre mnohých študentov našej školy plný spomienok, emócií a ďakovných slov. Zdá sa, akoby uplynulo iba pár mesiacov od okamihu, keď sme sa stretli v telocvični tejto školy.

               Počas štúdia sme mali možnosť načerpať nové vedomosti z rôznych predmetov. Popri teórii sme si mohli vyskúšať novonadobudnuté poznatky v praxi. Spolu sme prežili štyri či päť rokov v priestoroch tejto školy. Uvedomujeme si, že to boli chvíle krásne, neopakovateľné a v mnohom jedinečné. Spomienky na školu i na našich vyučujúcich v nás zostanú navždy, aj keď sa budeme nachádzať v ktoromkoľvek kúte Zeme.

                Prajeme celému pedagogickému zboru pevné zdravie a pevné nervy, veľa šťastia, usilovných a zodpovedných žiakov a radosť z povolania. Dúfame, že budeme kráčať po ceste, ktorú ste vydláždili aspoň s úspešnosťou porovnateľnou tej vašej.

             

             

                                                                                                          Vaši tohtoroční maturanti

        • Festival študentského remesla
          • Festival študentského remesla

          • Do galérie Festival študentského remesla boli pridané fotografie.

            Kreativita v účesovej tvorbe

             

             

                 Hovorí sa, že remeslo má zlaté dno. Neraz sme sa presvedčili o tom, že toto porekadlo  je pravdivé. Kto je len trochu zručný, dokáže si vlastnými rukami  zarobiť tým, že vytvorí akýkoľvek výrobok, čím poteší toho druhého a nestratí sa v dnešnom svete.

                 Dňa 7.6.2019 sa v Kežmarku konal 7. ročník Festivalu študentského remesla, ktorý bol venovaný 750. výročiu udelenia mestských práv pod záštitou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR v areáli Kežmarského hradu. Zúčastnili sa ho aj naše študentky z odboru kaderník pod vedením majsterky odborného výcviku Márie Pavlinskej. Témou bol historický účes s dobovým oblečením a  doplnkami. Rozhodujúca  bola kvalita vlasov modelky. Výhodou našej modelky boli dlhé, poddajné a prirodzené vlasy. Účes mal korešpondovať s typom tváre, líčením a celkovým vzhľadom, aby zodpovedal renesančnému obdobiu. Modelkou bola Nikola Leškovská z I.D, ktorej účes navrhla a realizovala Ivana Slaninová z II. D a nalíčila ju Elena Demčáková z III.K. Snažili sme sa, aby naša modelka obstála v silnej konkurencii čo najlepšie, ale vyhrať môže len jeden.

            Veríme, že  na pomyselnom stupni víťazov uvidíme o rok aj našu modelku.

                                                                                             

                                                                                                          Mária Pavlinská, MOV

        • Kurz líčenia
          • Kurz líčenia

          • Do galérie Kurz líčenia boli pridané fotografie.

                 Každá z nás chce byť pekná a aspoň raz za čas vyzerať ako dáma z módneho časopisu. Správne a vkusné líčenie dokáže šikovne podčiarknuť prirodzenú krásu a dodať sebavedomie.

                 Dňa 3.6.2019 sa študentky prvého, druhého a tretieho ročníka z odboru kozmetik zúčastnili akreditovaného kurzu líčenia, ktorý prebiehal v odbornej učebni našej školy. Viedla ho kvalifikovaná a uznávaná vizážistka Renáta Lenčešová, ktorá na Slovensku organizuje rôzne líčiace akcie a súťaže, ktorých sa zúčastňujú aj naši žiaci. Vizáži sa venuje od roku 1997, je sponzorkou a  jednou z hodnotiteliek súťaží vo vizáži organizovaných na Slovensku. Každá študentka, ktorá sa kurzu zúčastnila, získala akreditované osvedčenie.

                 Kurz líčenia  je určený všetkým, ktorí chcú využiť svoju kreativitu pre skrášlenie iných alebo aj  samých seba. Využijú ho tí, ktorí sa chcú líčeniu venovať na profesionálnej úrovni alebo vo voľnom čase.

             

                                                                                  

             

                                                                                                          Mária Ščavnická, MOV

        • Oznam
          • Oznam

          • Dňa 23.5.2019 (štvrtok) sa uskutoční v našej škole verejná zbierka Úsmev ako dar.

            Všetkým, ktorí prispejú ďakujeme!

            Spoločnosť priateľov detí z detských domovov Úsmev ako dar alebo skrátene Úsmev ako dar je slovenská nezisková organizácia, ktorej cieľom je pomoc deťom z detských domovov.

            Ďakujeme našim žiačkám : 

            1. Natália Daráková

            2. Lenka Rešetárová

            3. Kristína Urdová z II.KM

            4. Simona Horňáková

            5. Laura Sabolíková z III.KM

            6. Nicolas Trojanovič

            7. Patrícia Miženková

            8. Anna Petreková

            9. Frederika Ludviková z III.CD

            Ing. Jaroslav Hanko - koordinátor

          • Stredoškolské hry- streetball

          • Do galérie Stredoškolské hry- streetball boli pridané fotografie.

                 V strede mája, konkrétne 17.mája 2019 sa naši žiaci a žiačky zúčastnili okresného kola v streetballe v Starej Ľubovni. Organizátorom bolo Gymnázium Terézie Vansovej v Starej Ľubovni. Turnaj prebiehal v priestoroch SOŠ technická, na Levočskej ulici.

                Turnaja sa zúčastnili štyria žiaci našej školy, ktorí vytvorili tím v zložení: Nikolas Trojanovič 3.C. Rastislav Havrilla 3.I, Marek Nemeš 2.B a Gabriela Hricišinová 1.V.

                Streetball je mestská forma basketbalu, ktorá sa dnes hrá na ihriskách a v telocvičniach po celom svete. Zvyčajne sa používa iba jedna strana basketbalového ihriska, ale inak sú pravidlá veľmi podobné profesionálnemu basketbalu. Počet hráčov sa môže pohybovať od jedného útočníka proti jednému obrancovi (1 on 1) až po 2 tímy po 5 hráčov. V našom prípade družstvo tvorili 2 chlapci a 1 dievča, plus náhradník. Aj keď táto hra na pohľad vyzerá byť veľmi kľudná, v závere mi dali žiaci za pravdu, že treba troška viac popracovať na kondičke.

                 Aj keď sme sa neumiestnili na prvých troch priečkach, dôležité je, že našich žiakov tento šport zaujal. Teraz už vieme v čom sa máme zlepšiť, a už teraz sa tešíme na budúce stretnutie.

        • Odborný výcvik
          • Odborný výcvik

          • Do galérie Odborný výcvik boli pridané fotografie.

            Vzácny čas...

             

                 Máj je čas, ktorý možno rôzne využiť. Pre mnohých je obdobím maturity – skúšky, ktorá pre  mladých ľudí  znamená vstup do vysnívaného sveta „veľkých“... Tohtoročný máj, pre nás tretiakov, je časom stretnutia sa s praktickým životom počas odbornej praxe.

                 My, študenti z odboru pracovník marketingu práve v máji  každoročne kráčame  do jednej z prevádzok Agro-milku v Lipanoch, kde získavame praktické poznatky v našej profesii. Cieľom našej praxe je prehĺbiť praktické zručnosti pri vední obchodnej prevádzky. A nielen to, ale aj upevniť poznatky o zriaďovaní, technickom vybavení a dokumentácii obchodnej jednotky. Osobitnú pozornosť venujeme priamemu styku so zákazníkom. Sme nesmierne radi, že  personál podniku tvorí kolektív ochotných, ústretových ľudí, ktorí nám v mnohom poradia a pomôžu, a preto sa vždy tešíme na ten vzácny čas, ktorý spolu trávime.

                                                                                               

             

                                                                                          Mária Dlugošová a Barbora Gregová, III.KM

        • Školenie odbor kozmetik - gélové nechty
          • Školenie odbor kozmetik - gélové nechty

          • Do galérie Školenie odbor kozmetik - gélové nechty boli pridané fotografie.

            Modelácia gélových nechtov pomocou šablón

             

             

               Modelácia na šablóny je technika, ktorá sa používa na prírodné nechty bez použitia tipov. Táto technika sa používa pri malej nechtovej platničke, ohryzených nechtoch, zdeformovanej nechtovej platničke, širokých a plochých nechtoch. Modeláciou na šablóny vyriešime problém s odlamovaním voľného okraja nechtov.

               Šablóny na gélové nechty pomôžu uľahčiť prácu pri modelácii gélových nechtov. Zároveň zaistia, aby nechty vyzerali pekne a upravene a pomáhajú začiatočníkom s presnosťou pri modelácii. Okrem toho urýchľujú aj celú modeláciu gélových nechtov.

             

               Aj my sa snažíme uplatňovať nové trendy v praxi, preto sa žiaci druhého a tretieho ročníka z odboru kozmetik zúčastnili 13.05.2019  kurzu Modelácia gélových nechtov pomocou šablóny pod vedením skúsenej lektorky. Organizovala ho Primavera Andorrana zo Šale v priestoroch našej školy. Všetky účastníčky kurzu získali certifikát na túto modeláciu.

             

                                                                                                        Mária Ščavnická, MOV

        • Rozprávanie spod košatej lipy
          • Rozprávanie spod košatej lipy

          • Do galérie Rozprávanie spod košatej lipy boli pridané fotografie.

            Rozprávanie spod košatej lipy

             

                 Ľudia majú rôzne talenty, niekto vie nádherne spievať, iný kresliť, ďalší tancovať alebo má športové nadanie. Je dobré, ak sa môže každý z nich venovať tomu, čo ho zaujíma a napĺňa.

                Tí, ktorí majú cit  pre umelecké slovo, radi ho počúvajú a zároveň aj umelecky prednášajú, sa zúčastňujú rôznych súťaží v prednese poézie a prózy. Aj v  Lipanoch sa každoročne koná mestská súťaž v prednese prózy pod názvom „Rozprávanie spod košatej lipy“. Jej 20. ročník sa uskutočnil 30.4.2019 v Mestskej galérii v Lipanoch pod vedením Mgr. Ľudmily Dobrovičovej.

                 Našu školu v nej reprezentovala Mária Mizeráková, žiačka II.KM triedy, ktorá sa umiestnila na treťom mieste vo štvrtej vekovej kategórii. Mária je šikovné mladé dievča, plné entuziazmu a chuti nielen do učenia, ale aj do rôznych mimoškolských aktivít. Umelecký prednes vie naplno prežívať s nadšením, čo upútalo aj porotu.

            Želáme jej, aby radosť s akou súťaženie prežíva v nej zotrvala a aby sa jej podarilo zožať aj ďalšie úspechy.

             

             

             

                    Valéria Marčáková