• Aneta zvíťazila v krajskom kole - blahoželáme!

          •      Víťazi okresných kôl bowlingového turnaja sa stretli v Bowlingu pri trati v Prešove, kde si zmerali svoje sily. Našu školu reprezentovala Aneta Trojanovičová, študentka I.BNV triedy. Súťaž sa konala pod záštitou Prešovského samosprávneho kraja 19.12.2019.

            V silnej konkurencii stredných škôl Prešovského samosprávneho kraja zvíťazila naša Aneta a právom jej patrí 1. miesto.

                    Srdečne jej blahoželáme a prajeme jej veľa ďalších úspechov.

             

             

                                                                                                          Jaroslav Hanko

          • Súťaž stredoškolských časopisov

          • SÚŤAŽ STREDOŠKOLSKÝCH ČASOPISOV

            Regionálna organizácia  Slovenského syndikátu novinárov v Prešove v spolupráci s Prešovským samosprávnym krajom ocenili 4.decembra najlepšie stredoškolské časopisy kraja. Stalo sa tak v Knižnici P. O. Hviezdoslava Prešov – pobočka Slniečko, kde sa stretlo niekoľko desiatok mladých, kreatívnych ľudí, dychtiacich po „novinárčení“. Ocenenia sa zúčastnil aj predseda PSK Milan Majerský.

            Konkurencia bola silná, súťažilo 21 skvelých stredoškolských časopisov z rôznych kútov nášho kraja, ktoré dokazujú záujem mladých ľudí o literárnu tvorbu, chuť na sebe pracovať, kreatívne tvoriť a prinášať informácie o dianí v školách a v kraji. Úroveň týchto časopisov z roka na rok rastie po vizuálnej i obsahovej stránke. Mladí sa však neboja ani spoločensky silných tém, čím len dokazujú svoju odvahu tvoriť objektívne.  Je potrebné ich aj preto oceniť.

            Náš Elán bol ocenený dvakrát. V celkovom hodnotení sme sa umiestnili v striebornom pásme. Porota udelila aj špeciálne ocenenia. Jedno z nich bolo za kreativitu, ktoré sme dostali práve my. Veľmi nás to teší a dodáva nám mnoho elánu do Elánu.

             

            Klaudia Baňasová, Klaudia Skočejová,  II.KM

          • Bowling - Stará Ľubovňa

          • Aneta Trojanovičová a Adam Masliš - naši reprezentanti, Aneta postupuje na krajské majstrovstvá! Blahoželáme!!!

                 Dňa 02.12.2019 sa uskutočnil bowlingový turnaj stredných odborných škôl a gymnázií v Starej Ľubovni za účastí družstiev: SOŠ podnikania a služieb Lipany, Gymnázium Lipany, Spojená škola Sabinov, Spojená škola Stará Ľubovňa na Jarmočnej ulici, Cirkevné a štátne gymnázium Stará Ľubovňa. Našu školu reprezentoval študent II.BV Adam Masliš, ktorý sa umiestnil na 4. mieste a študentka I.BNV Aneta Trojanovičová, ktorá postúpila na krajské kolo z 1. miesta, ktoré sa uskutoční v Prešove.

            Srdečne im blahoželáme a Anete držíme palce.

                                                                                                                                                Jaroslav Hanko

        • Sweet cup 2019
          • Sweet cup 2019

          • Do galérie Sweet cup 2019 boli pridané fotografie.

            SWEET CUP 2019

             

            Už po osemnástykrát  sa konala  medzinárodná súťaž mladých talentov SWEET CUP 2019, ktorú organizovala SOŠ  gastronómie a služieb v Prešove.

            Do medzinárodnej súťaže sa prihlásilo 20 škôl zo Slovenska, Poľska, Ukrajiny, Maďarska, Gruzínska a Česka.  Témou súťaže v tomto ročníku bolo „Medové pokušenie“. Porota sledovala dodržiavanie receptúry, hygienu pri príprave výrobku, využitie moderných trendov, chuť výrobku a v konečnom dôsledku celkový dojem a prezentáciu výrobku. Našu  školu reprezentovala žiačka 3. C triedy z odboru cukrár Janka Majerníčková, ktorá pripravila medovú tortu s modernými prvkami a trendmi.  So svojím výrobkom sa  umiestnila

            v zlatom pásme na II. mieste.

                Ku skvelému umiestneniu Janke  srdečne blahoželáme a prajeme jej veľa úspechov, tvorivosti, radosti a lásky k cukrárskemu umeniu.

             

                                                                                                              Anna Počová

        • Ústav pamäti národa - prednáška
          • Ústav pamäti národa - prednáška

          • Do galérie Ústav pamäti národa - prednáška boli pridané fotografie.

            Prednáška  Ústavu pamäti národa

                 V piatok, 29. novembra 2019, v rámci pripomínania si 30. výročia Nežnej revolúcie a Medzinárodného dňa študentstva, navštívil našu školu  Mgr. Patrik Dubovský, historik z Ústavu pamäti národa. Ústav pamäti národa je inštitúcia, ktorej úlohou je hodnotenie doby neslobody a analyzovanie vplyvov fašistickej a komunistickej totality na náš národ. Počas svojej prednášky predstavil udalosti z novembra 1989 v ich historických a spoločenských súvislostiach. Študenti si pozreli aj film z produkcie Ústavu pamäti národa.  V ňom priamo hlavní aktéri revolučných novembrových dní hovorili o svojich pocitoch, o svojom strachu, no najmä pohnútkach, ktoré ich viedli k otvorenej manifestácii a revolúcii. Svojou prednáškou tak doplnil informácie, ktoré študenti dostali počas hodín dejepisu a občianskej náuky.

                 Obdobie ťažko vybojovanej slobody je potrebné si uvedomovať nielen pri výročiach, ale pravidelne,  a viesť tak študentov k obrane demokracie pred režimami podobnými komunizmu a nacizmu.

             

            Ivana Rumanovská

        • Týždeň boja proti drogám
          • Týždeň boja proti drogám

          • Do galérie Týždeň boja proti drogám boli pridané fotografie.

            Týždeň boja proti drogám

                  Tretí novembrový týždeň patrí už tradične v našej škole boju proti drogám. Ani tento školský rok nebol v tomto smere výnimočný. Počas celého týždňa, t. j. od 18.11.2019 do 22.11.2019, sa snažili naši študenti z odboru cukrár spolu so svojimi majsterkami osladiť nám vyučovanie koláčikmi. Takéto dni by zrejme privítali mnohí z nás aj inokedy počas školského   roka. 

                  V pondelok 18.11.2019 k nám zavítali zástupkyne občianskeho združenia MyMamy, ktoré s nami strávili dve vyučovacie hodiny. Rozprávali s nami nielen o škodlivosti drog, ale aj o šikanovaní a rôznych typoch násilia páchaných na ženách, deťoch a bezbranných ľuďoch. Teoretickú časť doplnili aj praktickými aktivitami. Hlavným cieľom  činnosti tejto organizácie je prispievať k zvýšeniu efektívnosti pomoci ženám a deťom zažívajúcim násilie, prispieť k zvýšeniu informovanosti verejnosti o tejto téme a k zvýšeniu účinnosti prevencie v oblasti násilia v párových vzťahoch. Snahou organizácie je zabezpečiť základné ľudské práva každého človeka - žiť v párovom vzťahu život bez násilia a strachu. Informácie o tom, ako násilný vzťah vyzerá, aké môžu byť prvé varovné signály, že vzťah, v ktorom sa nachádzajú, nie je rovnocenný a môže sa stať násilným, pomôžu dievčatám, budúcim ženám, matkám, identifikovať signály a takýto vzťah opustiť skôr, ako bude neskoro.

                  Aj triedni učitelia rozoberali tieto témy so svojimi študentmi aj na triednických hodinách. Problematika drogovej závislosti je stále  aktuálna, a preto je potrebné sa jej venovať  aj naďalej, nielen počas jedného týždňa v roku.

             

                                                                                                                                  Valéria Marčáková

          • Cukrársky cech

          • Prijatie do cukrárskeho cechu.

             

                 V stredu 13.11. 2019 sme sa my, študenti l.C triedy: Barbora Bujňáková, Mária Čižmárová, Ema Džačovská, Kristína Majtnérová, Lenka Martoňáková, Ladislav Polomčák a Annamária Slimáková zúčastnili zaujímavej akcie, ktorá sa uskutočnila v priestoroch našej cukrárskej dielne – imatrikulácie. Boli sme prijatí do cukrárskeho cechu. Starší študenti pripravili pre nás program, ktorého súčasťou bola aj náš cukrársky sľub.

                 Počas nášho štúdia ho budeme svedomite plniť.

             

             

             

             

                                                                        l. C

          • Športový november

          • Do galérie Športový november boli pridané fotografie.

                 Druhý novembrový týždeň sa niesol v znamení viacerých športových podujatí, ktorých sa zúčastnili aj žiaci našej školy Začalo sa to hneď v utorok 5.11.2019, kde sme sa zúčastnili podujatia v stolnom tenise dievčat. Tak ako každý rok, aj tento rok sa turnaj odohrával v stolo-tenisovej hale v Šarišských Michaľanoch. Naše dievčatá v zložení Veronika Ďuricová, Mária Oľšavská, Barbora Iľaščíková a Lucia Dudová vybojovali fantastické druhé miesto. Hneď ďalší deň sme pokračovali tiež v stolnom tenise tentokrát chlapcov. Chlapcom sa darilo trošku menej, ale veď nie je dôležité zvíťaziť, ale zúčastniť sa.

                 Za našu reprezentáciu nesmel chýbať Erik Závacký, Adam Masliš, Marek Semančík a Martin Hútnik. Ani štvrtok sme nezaháľali a pokračovali sme v športovom zápolení. Tentokrát to bol futsalový turnaj. Miestom konania bola športová hala súkromného Gymnázia DSA Sabinov ktoré bolo aj organizátorom súťaže.

                 V úvode nás veľmi peknými slovami privítal pán riaditeľ Doc. Ing.Ján Dobrovič, PhD. Ešte pár organizačných slov ku turnaju a šup ideme hrať Boli sme výborná zostava: Erik Závacký, Adam Masliš, Adam Šandala, Martin Popiel, Juraj Drusa Nikolas Vataščín, Dušan Štieber. Matúš Straka, Richard Petrík, Marek Spodník a Erik Čižmár.

                 Na záver treba skonštatovať, že išlo zo športového hľadiska naozaj o hektický týždeň kde sa naša škola opäť ukázala v tom najlepšom svetle. Samozréjme ďakujem všetkým zúčastneným za vzornú reprezentáciu našej školy.

          • Deň Prešovského samosprávneho kraja v našej škole

          • DEŇ PREŠOVSKÉHO SAMOSPRÁVNEHO KRAJA

             

                 Utorok 12. novembra 2019 v celom Prešovskom kraji patril oslavám Prešovského samosprávneho kraja. Na našej škole sme si vyšší územný celok pripomenuli viacerými akciami. Deň sme odštartovali besedou s poslancami Prešovského samosprávneho kraja za okres Sabinov. Dvaja zo štyroch týchto poslancov našli odvahu na študentské otázky a prijali naše pozvanie. Lipianski rodáci Ing. Vladimír Jánošík a Jozef Kanuščák oboznámili našich študentov a učiteľov s významom a fungovaním Prešovského samosprávneho kraja. Študenti diskusiou nadobudli vedomie, že aj oni sa svojím názorom môžu podieľať na správe vecí verejných.

                 Po približne štyridsiatich minútach diskusie sa poslanci presunuli na ďalšiu diskusiu a náš program pokračoval ďalej. Študenti si vypočuli prezentáciu o Prešovskom samosprávnom kraji pripravenú našimi učiteľkami. Prezentácia obsahovala základné informácie o rozlohe kraja, ale aj základné kompetencie. Predstavená im bola aj organizačná štruktúra a personálne zabezpečenie kraja.

                    Po dlhšej prestávke, ktorú využili študenti na prípravu, pokračoval náš deň súbojmi medzi študentmi v troch disciplínach – futbal, volejbal a stolný tenis. Ako sa im darilo, si môžete pozrieť na internetovej stránke školy.

             

            Ivana Rumanovská

        • Silná ruka stredoškolákov východoslovenskej oblasti 2019
          • Silná ruka stredoškolákov východoslovenskej oblasti 2019

          • Silná ruka stredných škôl

                 Už 25. ročník silnej ruky stredoškolákov, sa uskutočnil na jeseň tohoto roku . 25.10.2019 sme sa stretli na Fakulte výrobných technológií v Prešove. Sme radi, že táto jedinečná súťaž má svoje stabilné miesto v kalendári nami navštevovaných športových podujatí. Svoje sily si tak opäť zmerali študenti stredných škôl.                 

                 Riaditeľom súťaže bol Mgr. Gabriel Harčarik, PhD, ktorý nielen organizuje, ale je aj nadšencom tohto športu na Slovensku. Súťaže sa nielen osobne zúčastnil ako organizátor, ale v každej voľnej chvíli bol nápomocný svojimi skúsenosťami pri propagácií tohto krásneho športu medzi účastníkmi podujatia. Keďže išlo o postupovú súťaž, našu školu reprezentovali víťazi školského kola. Išlo o študentov: Veroniku Ďuricovú z 3.CDI triedy a Romana Michalika z 1.CDHI triedy. V silnej konkurencii sa naši žiaci nepresadili, ale získali cennú skúsenosť a keďže ich táto športová disciplína oslovila, začali sa aj vo voľných chvíľach zdokonaľovať.

                 Veríme, že pri najbližšom zápolení sa budeme môcť prezentovať lepšími výsledkami.