• Erasmus

          • Tešili sme sa z projektovej návštevy z Olomouca

                 Erasmus je súčasťou programu celoživotného vzdelávania v rámci EÚ a okrem iného sa zameriava na zlepšenie kvality odborného vzdelávania a prípravy v celej Európe, poskytovanie príležitostí pre študentov absolvovať stáž v zahraničí.

                 Od 28. marca do 10. apríla absolvovalo v našej škole v rámci tohto projektu  dvojtýždňovú odbornú stáž osem študentiek z partnerskej strednej školy v Olomouci z Českej republiky. V školských dielňach  a v stredisku praktického vyučovania Tilia mali možnosť vyskúšať svoje zručnosti v novom prostredí a naučiť sa niečo nové. Naše majsterky sa im postarali o bohatý pracovný program a odborné školenia. Slovenskí a českí študenti mali možnosť povymieňať si svoje skúsenosti. Mimo pracovných povinností  mali vytvorený pestrý program. Nechýbala prehliadka  mesta a jeho okolia.

                 Prínosom tejto mobility ako aj celého projektu je možnosť navštíviť a spoznať život v iných  krajinách Európskej únie, osobne spoznať nových ľudí, uvedomiť si dôležitosť vzájomného tolerantného spolunažívania, spoznanie inej krajiny, kultúry, národnosti.  

                 Túto možnosť dostanú aj naši žiaci z odborov cukrár, kaderník a inštalatér, ktorí sa chystajú na projektovú výmenu do Olomouca hneď po Veľkej noci. Bude to už naša tretia odborná prax v tomto meste.

                                                                                                        Karol Tkáč

        • Svetový deň vody
          • Svetový deň vody

          • Voda -  neodmysliteľná súčasť života

                 V našej škole sme ako enviráci urobili malú anketu medzi spolužiakmi, pýtali sme sa, čo si predstavujú pod slovom voda. Odpovede, ktoré sme získali boli asi takéto: voda na pitie, voda na umývanie, aquapark, relax, dovolenka, moria, vodné nádrže, minerálna voda a iné. Všetci hovorili o vode ako o niečom, čoho je všade dosť. Áno, možno je to pravda, vodu nájdeme takmer všade. Ale otázkou stále zostáva, či tej vody bude stále dosť.

            Nikto si neuvedomuje, že voda je neustále znečisťovaná. A čo to spôsobuje? Dá sa tomu zabrániť? Môžu tomu vôbec nejako zabrániť ľudia?  Je voda iba užitočná alebo môže aj uškodiť?

                 Povedali sme si o šokujúcich faktoch o vode, o tom, aká je vzácna pre niektoré oblasti sveta, koľko škôl na zemeguli je bez prístupu k pitnej vode, akým chorobám podliehajú ľudia kvôli jej znečisťovaniu.

                 Triedy v tento deň medzi sebou súťažili vo ,,vodnom kvíze“, v ktorom najviac správnych odpovedí získala trieda I.KP, ktorá bola odmenená  vecnými cenami.

             

                 Skúsme s vodou šetrne zaobchádzať, chrániť ju a neplytvať ňou.

                 Aj takto prebiehal v našej škole  22.marec 2022 - Svetový deň vody.

            Klaudia Ďuricová, I.BNV

          • Ponuka odborov v našej škole

          • Informácia o počte žiakov, ktorých môžeme prijať na štúdium v šk. roku 2022/2023.

             

            ​​​​​          Stredná odborná škola podnikania a služieb v Lipanoch môže na štúdium v šk. roku 2022/2023 prijať tieto počty žiakov v jednotlivých odboroch:

             

            4-ročné študijné odbory s maturitou:

             

            2413K   mechanik strojov a zariadení    9 žiakov

            6446K   kozmetik, kozmetička               8 žiakov

            4553K   podnikateľ pre rozvoj vidieka   6 žiakov

             

            3-ročné učebné odbory:

             

            3678H   inštalatér                                   9 žiakov

            3661H   murár                                        6 žiakov

            6456H   kaderník                                    7 žiakov

            2964H   cukrár                                        6 žiakov

             

            2-ročné učebné odbory pre žiakov, ktorí ukončili ZŠ v nižšom ako deviatom ročníku:

             

            3686F   stavebná výroba                      10 žiakov

            3178F   výroba konfekcie(šička)         10 žiakov

             

                 Oproti minulému šk. roku sa nám podarilo dostať späť do ponuky odbor murár, ktorý je momentálne veľmi žiadaným odborom s  perspektívou zamestnania do budúcnosti. Najdôležitejšou novinkou je však maturitný odbor mechanik strojov a zariadení.

                 O zaradenie tohto odboru do siete našej školy sme požiadali na základe dopytu strojárskych firiem v Lipanoch a blízkom okolí, ktoré dlhodobo bojujú s nedostatkom kvalifikovanej pracovnej sily. Ministerstvo školstva našej žiadosti vyhovelo a od 1.9.2022 privítame prvých žiakov tohto odboru. Počas procesu schvaľovania žiadosti sme oslovili strojárske firmy v Lipanoch a okolí, ktoré majú záujem o absolventov tohto odboru a chceli by s našou školou spolupracovať už počas ich štúdia formou odborného výcviku priamo vo firmách, prípadne aj formou duálneho vzdelávania u jednotlivých zamestnávateľov. Väčšina z týchto firiem sa nám už nezáväzne vyjadrila, že by od druhého ročníka chceli vziať na odborný výcvik minimálne 2 žiakov 2 dni v týždni. Podrobnosti spolupráce momentálne dojednávame s jednotlivými firmami. Záujem o spoluprácu pri vzdelávaní študentov a následne o ich zamestnanie prejavili zatiaľ tieto firmy:

             

            1.      INTERKOV STEEL, s.r.o., Lipany

            2.      Teprofa Slovakia s.r.o. , Lipany

            3.      LIPTEC, s.r.o., Lipany

            4.      eFamily, výrobné družstvo, Lipany

            5.      E&G – EISEN - STAHL, s.r.o., Lipany

            6.      KOVSTAV, s.r.o., Lipany

            7.      MSK Matec Slovakia s.r.o., Lipany

            8.      TEAM INDUSTRIES, s.r.o., Lipany

            9.      GOHR s.r.o., Veľký Šariš

            10.     ZTS Sabinov, a.s.

            11.     EUROKOV SK, s.r.o., Orlov

             

                 S ostatnými strojárskymi firmami z Lipian a blízkeho okolia sme zatiaľ nejednali, ale tiež ich chceme osloviť s možnosťou spolupráce a následného zamestnania absolventov tohto odboru. Chceme ponúknuť žiakom z Lipian, Sabinova a obcí Hornej Torysy a Ľubovnianskeho okresu možnosť učiť sa a následne sa aj zamestnať vo svojom regióne, prípadne priamo v mieste svojho bydliska, aby nemuseli za prácou cestovať do vzdialenejších regiónov Slovenska alebo do zahraničia. Výhodou vzájomnej spolupráce s firmami je možnosť žiakov absolvovať odborný výcvik už počas štúdia vo zvolenej firme, ktorá sa neskôr môže stať ich zamestnávateľom. (Profil absolventa tohto odboru nájdete nižšie).

                 Ponuka ostatných odborov ostala takmer nezmenená, akurát pre dievčatá, ktoré neukončia ZŠ v deviatom ročníku, je odbor praktická žena nahradený odborom výroba konfekcie (šička).

             

            profil absolventa Mechanik strojov a zariadení

             

                

             

          • Kritériá pre prijímacie konanie v šk.roku 2022/23

          •  Schválený počet žiakov a kritériá pre prijímacie konanie

            na školský rok 2022/2023

            v SOŠ podnikania a služieb Lipany

             

                 Na základe § 62 - 68 zákona NR SR č. 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších zmien a doplnkov a v súlade s rozhodnutím PSK, ktorým sa určuje počet žiakov prvého ročníka, po prerokovaní v pedagogickej rade a v rade školy, riaditeľ SOŠ podnikania a služieb Lipany  určuje tieto počty žiakov a podmienky prijímacieho konania pre šk. rok 2022/2023:

             

            TERMÍN KONANIA PRIJÍMACÍCH SKÚŠOK:

             2. máj 2022 – 1. kolo prijímacích skúšok  - 1. termín

             9. máj 2022 – 1. kolo prijímacích skúšok  - 2. termín

            2. kolo prijímacích skúšok sa uskutoční 21. júna 2022 v prípade nenaplnenia počtu žiakov na jednotlivé študijné a učebné odbory po 1. kole.

             

            PLÁNOVANÝ POČET PRIJATÝCH ŽIAKOV NA ŠTÚDIUM V ŠK. ROKU 2022/2023

             

             

            ŠTVORROČNÉ ŠTUDIJNÉ ODBORY:

            • 2413 K mechanik strojov a zariadení         9 žiakov  
            • 4553 K podnikateľ pre rozvoj vidieka         6 žiakov
            • 6446 K kozmetik                                          8 žiakov

            ŽIACI BUDÚ PRIJATÍ DO UVEDENÝCH ŠTUDIJNÝCH ODBOROV BEZ PRIJÍMACÍCH SKÚŠOK, AK V CELOSLOVENSKOM TESTOVANÍ ŽIAKOV 9. ROČNÍKA ZÁKLADNEJ ŠKOLY DOSIAHNU V KAŽDOM  PREDMETE SAMOSTATNE ÚSPEŠNOSŤ NAJMENEJ 80%.

            V prípade, ak počet záujemcov spĺňajúcich podmienku prijatia bez prijímacích skúšok prevýši schválený počet žiakov v danom odbore, ich poradie bude určené podľa vyššieho súčtu percentuálnej úspešnosti v celoslovenskom testovaní T9.

                 Ostatní uchádzači o štúdium v študijných odboroch sa zúčastnia na prijímacích skúškach. Prijímacie skúšky v odbore podnikateľ pre rozvoj vidieka žiaci vykonajú z predmetov slovenský jazyk a biológia, v odboroch kozmetik a mechanik strojov a zariadení z  predmetov slovenský jazyk a matematika vo forme písomného testu z učiva základnej školy v rozsahu štátneho vzdelávacieho programu. Za správne odpovede v teste je možné získať maximálne 100 bodov za každý test. Na úspešné zvládnutie prijímacích skúšok je potrebné získať najmenej 25 bodov z každého testu.

                 Poradie uchádzačov bude zostavené podľa súčtu získaných bodov z oboch testov. V prípade rovnosti bodov budú použité tieto pomocné kritériá:

            Pomocné kritériá:

            1. lepší prospech na základnej škole v 9. ročníku ( polrok)
            2. lepší prospech na základnej škole v 8. ročníku ( polrok)
            3. účasť na olympiádach a mimoškolských aktivitách                                                              
            4. zdravotné znevýhodnenie

            Podmienkou prijatia žiakov do uvedených študijných odborov je úspešné ukončenie 9. ročníka základnej školy. 

             

            TROJROČNÉ UČEBNÉ ODBORY:

            • 3678 H inštalatér               9 žiakov
            • 3661 H murár                    6 žiakov
            • 6456 H kaderník               7 žiakov
            • 2964 H cukrár                   6  žiakov

            Žiaci budú prijatí do uvedených učebných odborov bez prijímacích skúšok za predpokladu, že úspešne ukončia 9. ročník základnej školy.

            Poradie uchádzačov bude zostavené podľa týchto kritérií:

             

            1. lepší prospech na základnej škole v 9. ročníku ( polrok)
            2. lepší prospech na základnej škole v 8. ročníku ( polrok)
            3. účasť na olympiádach a mimoškolských aktivitách
            4. zdravotné znevýhodnenie

             

            DVOJROČNÉ UČEBNÉ ODBORY:

            • 3178 F výroba konfekcie (šička)        10 žiakov
            • 3686 F stavebná výroba                    10 žiakov

            Elokované pracovisko Varhaňovce:

            • 3178 F výroba konfekcie (šička)         20 žiakov

            Elokované pracovisko Jarovnice:

            • 3178 F výroba konfekcie (šička)         31 žiakov

            Žiaci budú prijatí do uvedených učebných odborov bez prijímacích skúšok.

            Poradie uchádzačov bude zostavené podľa týchto kritérií

            1. lepší prospech na základnej škole v 9. ročníku ( polrok)
            2. lepší prospech na základnej škole v 8. ročníku ( polrok)
            3. lepší prospech na základnej škole v 7. ročníku (2. polrok)
            4. lepší prospech na základnej škole v 6. ročníku (2. polrok)

            Poznámky:

            1. Na základe rozhodnutia ministerstva školstva sa k prihláške do odboru 3661H murár                    vyžaduje potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti. Na všetky ostatné vyššie uvedené odbory sa toto potvrdenie nevyžaduje.
            1. Riaditeľ školy v prípade nenaplnenia niektorého z odborov minimálnym počtom žiakov navrhne, na základe písomného súhlasu zákonného zástupcu žiaka, presun žiaka do iného odboru.
            1. Ak sa na základe rozhodnutia ministra školstva neuskutoční niektorá časť prijímacieho konania na šk. rok 2022/2023, príslušné kritérium sa nebude hodnotiť žiakom, ktorí príslušnú časť prijímacieho konania neabsolvujú.

             

             

             

                    Lipany  17.2.2022                                                               Mgr. Karol Tkáč, v.r.

          • Kritériá pre prijímacie konanie na školský rok 2023/2024

          • Kritériá pre prijímacie konanie

            na školský rok 2023/2024

            v SOŠ podnikania a služieb Lipany

             

                 Na základe § 62 - 68 zákona NR SR č. 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších zmien a doplnkov a v súlade s rozhodnutím PSK, ktorým sa určuje počet žiakov prvého ročníka, po prerokovaní v pedagogickej rade a v rade školy, riaditeľ SOŠ podnikania a služieb Lipany  určuje tieto počty žiakov a podmienky prijímacieho konania pre šk. rok 2023/2024:

             

            TERMÍN KONANIA PRIJÍMACÍCH SKÚŠOK:

             2. alebo 3.5.2023  – 1. kolo prijímacích skúšok  - 1. termín

             9. alebo 10.5.2023 – 1. kolo prijímacích skúšok  - 2. termín

            2. kolo prijímacích skúšok sa uskutoční 20. júna 2023 v prípade nenaplnenia počtu žiakov na jednotlivé študijné a učebné odbory po 1. kole.

             

            ŠTVORROČNÉ ŠTUDIJNÉ ODBORY:

            • 2413 K mechanik strojov a zariadení        
            • 4553 K podnikateľ pre rozvoj vidieka        
            • 6446 K kozmetik                                         

            ŽIACI BUDÚ PRIJATÍ DO UVEDENÝCH ŠTUDIJNÝCH ODBOROV BEZ PRIJÍMACÍCH SKÚŠOK, AK V CELOSLOVENSKOM TESTOVANÍ ŽIAKOV 9. ROČNÍKA ZÁKLADNEJ ŠKOLY DOSIAHNU V KAŽDOM  PREDMETE SAMOSTATNE ÚSPEŠNOSŤ NAJMENEJ 80%.

            V prípade, ak počet záujemcov spĺňajúcich podmienku prijatia bez prijímacích skúšok prevýši schválený počet žiakov v danom odbore, ich poradie bude určené podľa vyššieho súčtu percentuálnej úspešnosti v celoslovenskom testovaní T9.

                 Ostatní uchádzači o štúdium v študijných odboroch sa zúčastnia na prijímacích skúškach. Prijímacie skúšky v odbore podnikateľ pre rozvoj vidieka žiaci vykonajú z predmetov slovenský jazyk a biológia, v odboroch kozmetik a mechanik strojov a zariadení z  predmetov slovenský jazyk a matematika vo forme písomného testu z učiva základnej školy v rozsahu štátneho vzdelávacieho programu. Za správne odpovede v teste je možné získať maximálne 100 bodov za každý test. Na úspešné zvládnutie prijímacích skúšok je potrebné získať najmenej 25 bodov z každého testu.

                 Poradie uchádzačov bude zostavené podľa súčtu získaných bodov z oboch testov. V prípade rovnosti bodov budú použité tieto pomocné kritériá:

            Pomocné kritériá:

            1. lepší prospech na základnej škole v 9. ročníku ( polrok)
            2. lepší prospech na základnej škole v 8. ročníku ( polrok)
            3. účasť na olympiádach a mimoškolských aktivitách
            4. zdravotné znevýhodnenie

            Podmienkou prijatia žiakov do uvedených študijných odborov je úspešné ukončenie 9. ročníka základnej školy. 

             

            TROJROČNÉ UČEBNÉ ODBORY:

            • 3678 H inštalatér               
            • 3661 H murár                   
            • 6456 H kaderník              
            • 2964 H cukrár                  

            Žiaci budú prijatí do uvedených učebných odborov bez prijímacích skúšok za predpokladu, že úspešne ukončia 9. ročník základnej školy.

            Poradie uchádzačov bude zostavené podľa týchto kritérií:

             

            1. lepší prospech na základnej škole v 9. ročníku ( polrok)
            2. lepší prospech na základnej škole v 8. ročníku ( polrok)
            3. účasť na olympiádach a mimoškolských aktivitách
            4. zdravotné znevýhodnenie

             

            DVOJROČNÉ UČEBNÉ ODBORY:

            • 3178 F výroba konfekcie (šička)       
            • 3686 F stavebná výroba                    

            Elokované pracovisko Varhaňovce:

            • 3178 F výroba konfekcie (šička)         

            Elokované pracovisko Jarovnice:

            • 3178 F výroba konfekcie (šička)         

            Žiaci budú prijatí do uvedených učebných odborov bez prijímacích skúšok.

            Poradie uchádzačov bude zostavené podľa týchto kritérií

            1. lepší prospech na základnej škole v 9. ročníku ( polrok)
            2. lepší prospech na základnej škole v 8. ročníku ( polrok)
            3. lepší prospech na základnej škole v 7. ročníku (2. polrok)
            4. lepší prospech na základnej škole v 6. ročníku (2. polrok)

             

            Poznámky:

            1. Na základe rozhodnutia ministerstva školstva sa k prihláške do odboru 3661H murár                    vyžaduje potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti. Na všetky ostatné vyššie uvedené odbory sa toto potvrdenie nevyžaduje.
            1. Riaditeľ školy v prípade nenaplnenia niektorého z odborov minimálnym počtom žiakov navrhne, na základe písomného súhlasu zákonného zástupcu žiaka, presun žiaka do iného odboru.
            1. Ak sa na základe rozhodnutia ministra školstva neuskutoční niektorá časť prijímacieho konania na šk. rok 2023/2024, príslušné kritérium sa nebude hodnotiť žiakom, ktorí príslušnú časť prijímacieho konania neabsolvujú.

             

             

             

                 Lipany 17.2.2022                                                                          Mgr. Karol Tkáč, v.r.

          • Okresné kolo v cezpoľnom behu

          •       Dňa 17.3.2022 sa konalo okresné kolo v cezpoľnom behu v Sabinove. Súťaže sa zúčastnili aj žiaci našej školy. Organizátorom súťaže ako tradične bola ZŠ na Ul.17 novembra v Sabinove.Po celkom dlhej prestávke spôsobenej covidom sa naši žiaci zapojili vo veľmi peknom počte.Pódiové umiestnenia sme síce nedosiahli,ale na začiatok sezóny bol výsledok viac než sympatický.Držíme si palce v nasledujúcich súťažiach.

        • Medzinárodný deň materinského jazyka
          • Medzinárodný deň materinského jazyka

          •      Jazyky sú najsilnejšími nástrojmi na zachovanie a rozvoj nášho kultúrneho dedičstva. Hodnotu materinského jazyka si v bežnom živote málokedy uvedomujeme. Pritom materinský jazyk je prvým v našom živote, ktorý počujeme a naučíme sa. Svetovým dňom materinského jazyka je už viac ako desaťročie 21.február. Keďže v tento deň budú naši žiaci na jarných prázdninách, tak sme si tento deň pripomenuli 18.februára 2022.

                 Žiaci mohli od stredy vyplniť kvíz a zapojiť sa tak do tomboly. Učitelia si pripravili viaceré úlohy, ktorými žiakom priblížili materinský jazyk. Tí preukázali svoje zručnosti a vedomosti v rôznych úlohách: mali pospájať známe dvojice zo slovenských literárnych diel, ich úlohou bolo aj podľa knihy spoznať svojho učiteľa. Ostatnou úlohou bolo rozlúsknuť a vysvetliť význam nárečových slov.  Za svoje preukázané vedomosti dostali sladkú odmenu. Na konci dňa bola odmenená žiačka III.KM Miriam Ištoňová, ktorá zvládla kvíz najlepšie. Vyvrcholením dňa bola tombola, ktorá potešila viacerých žiakov.

                 Veríme, že všetkým žiakom sa aktivity páčili a opäť si ich radi zopakujú v ďalšom školskom roku.

        • Stužkovanie IV.KM
          • Stužkovanie IV.KM

          •      Tohtoroční štvrtáci si svoju stužkovú predstavovali inak - s plnou parádou, róbami, tancovačkou, partnermi, rodičmi...ale "človek mieni, korona mení"....

                 Povedali si však, že keď sa im doba neprispôsobí, prispôsobia sa oni dobe. Stužkovanie si zorganizovali na pôde školy v posledný možný deň prezenčného vyučovania pred odchodom na vianočné prázdniny. Bola to malá milá slávnosť z ktorej všetci odchádzali "ozdobení" zelenou stužkou nádeje a povzbudenia pred maturitou. Udalosť prispôsobili súčasným hygienickým opatreniam a nariadeniam, čo im bude pripomínať maturitná fotka v rúšku.