• Oznam pre študentov

          • Oznamujeme všetkým študentom a rodičom, že všetky potvrdenia sa budú potvrdzovať

            od 28.8.2023  t.j. v pondelok od 9.00 hod.

            Slávnostné otvorenie školského roka sa  uskutoční 4.9.2023 t.j. v pondelok o 9.00 hod. v telocvični školy.

          • Medzinárodný vyšehradský fond

          • „Láska k vlastnému národu nemusí a nemá znamenať nenávisť k národu inému.“ T. Garrigue Masaryk

             

            Tento citát demonštruje idey Medzinárodného vyšehradského fondu, ktorého cieľom je podpora užšej spolupráce medzi krajinami V 4 cez spoločné kultúrne, vzdelávacie projekty, výmenné pobyty či cezhraničnú spoluprácu. Do tohto projektu sa zapojila aj naša škola. V dňoch 14.-15.6.2023 sme privítali v našom meste žiakov a pedagogický zbor z družobnej školy Zespól  Szkol Ponadpodstawowych im. Jana Pawla II z Krynice.

            Na našich hostí čakal pestrý program. Privítali sme ich v našej škole spevom, domácim chlebom a soľou. Prihovoril sa im pán riaditeľ Mgr. Karol Tkáč. Pripravili sme si pre nich prezentáciu, aby medzi nami nedošlo k nejakým nepríjemným nedorozumeniam, keďže poľština a slovenčina sú síce veľmi podobné jazyky, ale majú aj veľa odlišností. Nasledovali workshopy, prostredníctvom ktorých žiaci a učitelia spoznali naše kultúrne tradície, remeslá a ochutnali tradičné jedlá – svadzba, kysnuté koláče, nalešníky, syrové a mäsové výrobky. Vyskúšali si zdobenie medovníkov, výrobu šperkov a prútených košíkov. Po spoločnom obede nás všetkých čakal koncert žiakov Základnej umeleckej školy v Lipanoch s názvom Do pohody. Po kultúrnom zážitku a spoznávaní našich tradícií a remesiel sme dopriali našim hosťom chvíle oddychu v hoteli, kde sa mohli odreagovať pri bowlingu  či biliarde.

            Druhý deň sme začali prehliadkou mesta Lipany, kde nás na Mestskom úrade privítal primátor mesta Vladimír Jánošík a prehliadkou kostola sv. Martina. V spoznávaní okolia sme pokračovali na Vyhliadkovú vežu na Balážke. Cestou sme sa pokochali krásou prírody.

            Bodkou za krásne stráveným spoločným časom bol spoločný rozlúčkový obed, ktorým sme ukončili prvú etapu medzinárodného projektu.

            Tešíme sa na jej pokračovanie na poľskej strane.

            Źegnajcie, przyjaciele! Dovidenia priatelia!

          • Pentapolitana 2023

          •       Záver školského roka patrí tradičnej športovej akcii - Pentapolitane. Nebolo tomu inak ani tento rok. Konal sa 21.ročník súťaže stredoškolákov v netradičných športových disciplínach. Všetko sa to „zomlelo“ 13. júna 2023 na pôde Spojenej školy v Sabinove. Naši chlapci a dievčatá, ktorí boli vo výbornej fyzickej kondícii, si odniesli nádherné umiestnenia.

            Jakub Knapík:     1.miesto v disciplíne hod siahovicou

                                          1.miesto v disciplíne stláčanie váhy

                                          3.miesto v celkovom hodnotení jednotlivcov chlapcov

            Adam Šandala:     3.miesto v disciplíne stláčanie váhy

                                           2.miesto v celkovom hodnotení jednotlivcov chlapcov

            Chloe Telesnická: 3.miesto v disciplíne stláčanie váhy

             

                  V celkovom hodnotení družstiev chlapcov sa naša škola umiestnila na fantastickom druhom mieste. Je to výborný výsledok, ale ciele treba mať a ten náš na budúci rok je viac než jasný.

                Sme veľmi hrdí na našich žiakov, naozaj podali výborné športové výsledky.  Krajší záver školského a športového roka sme si ani nepredstavovali a  môžeme si ísť oddýchnuť na letné prázdniny.

          • Maľovanie na tričko

          •      Rodina – dnešná téma. Maľovala som ju kedysi dávno,  keď som bola malé dieťa. Niekoľkokrát som si k nej sadla, že budem pokračovať, no inšpirácia neprichádzala, a tak som štetce odložila. Rodičia naliehali, aby som pokračovala. Ja som však  trucovala. Teraz,  keď som už takmer dospelá, prišlo to -  kopla ma múza. Vyskytla sa  príležitosť reprezentovať školu a téma? Ako inak -  rodina. 14.6.2023 sme ja, Sára Jurčenková a Terezka Antolová ako aj  ďalší  mladí ľudia  z iných škôl prežili príjemné a veselé dopoludnie v Komunitnom centre v Lipanoch. Jednofarebné tričká  pod našimi rukami menili svoju tvár. Pestré farby, rôznorodé nápady a techniky prevedenia. Výsledok stál za to.

                 Plejáda nádherných tričiek sa skvela na záverečnej prezentácii. Potešilo ma, že nás porota ocenila sladkosťami. Uvedomila som si, že platí: „Netreba tlačiť na pílu za každú cenu, a to nielen v maľovaní, ale vo všetkom,  čoho sa chytíme....“

                                                                         Dominika Janigová

          • Po stopách Jána Pavla II. - družobná škola v Krynici

          • Vedomostno - turistický kvíz „Pilnujcie mi tych szlaków“ v Krynici

             

             

                Žiaci našej Strednej odbornej školy podnikania a služieb v Lipanoch sa zúčastnili XI. ročníka turisticko-vedomostnej súťaže poľských základných a stredných škôl  z Novosądeckeho okresu „Pilnujcie mi tych szlaków“. Bolo to 30. mája tohto roku. Cieľom súťaže je popularizácia horských chodníkov a pripomenutie si výročia narodenia Jána Pavla II., aktívny pobyt na čerstvom vzduchu a spoznanie krásnej prírody Sądeckých Beskýd.

               Spoločne s poľskými žiakmi sme prešli trasu od sochy poľského speváka Jána Kiepury na kopec Huzary a odtiaľ cez Góru Parkowu sme sa vrátili do školy v Krynicy. V areáli školy nás čakali štyri súťažné disciplíny určené pre žiakov, v ktorých získavali body za vedomosti o živote tohto veľkého pápeža, za orientáciu v teréne a geografiu Sądeckých Beskýd. Poslednou a zároveň najťažšou disciplínou bol spev pred početným obecenstvom všetkých zúčastnených žiakov. Naši žiaci zaspievali dve ľudové piesne a zožali obrovský potlesk nielen za vystúpenie, ale aj za prezentáciu nášho kroja. Veľkým úspechom a príjemným prekvapením bolo tretie miesto, ktoré sme tento rok získali. Žiaci sa museli popasovať s poľštinou a preukázať svoje vedomosti o živote veľkého poľského svätca. Právom im patrí uznanie a poďakovanie.

              

            František Ružbarský

             

          • Kurz letných športov a KOŽaZ 2023

          • Pondelok : Spiaci mních

            Utorok : Vysoké Tatry, Popradské pleso - Ostrva

            Streda : Rožkovianske rybníky

            Štvrtok : Rozhĺadňa Balážka nad Lipanmi

            Piatok : Aquapark Lipany

                 V týždni od 29.5.2023 do 2.6.2023 sa v našej škole konali maturitné skúšky. Pre druhákov  to znamenalo, že sa začína Kurz letných športov a tretiakov čaká Kurz ochrany života a zdravia. Teda     „vypadnutie“ z bežného študijného kolotočaJ.

                 Prvý deň sme začali turistikou. Našim cieľom bol Spiaci Mních, teda krásne kamenné pahorky v našom blízkom okolí. Na miesto sme sa dostali autobusom. Vystúpili sme na rázcestí Kyjova, odkiaľ sme sa peši presunuli do cieľa našej cesty. Počasie nám vyšlo na výbornú a my sme sa na vrchole započúvali do nádhernej zvukovej kulisy jarnej lúky. Cestu späť sme už absolvovali peši cez farmu v Kamenici, kde sme si dali tiež malú prestávku. Posilnení a oddýchnutí sme pokračovali ďalej do Lipian.

                 V utorok sme to namierili do Vysokých Tatier. Tentokrát sme sa rozhodli pre Popradské pleso. Po presune autobusom sme vystúpili na železničnej zastávke tatranskej električky. Následne sme si to namierili ku plesu. Po krátkom občerstvení na Majláthovej chate sa zdatnejší športovci vybrali na trocha náročnejší výstup. Naším cieľom bola 1984  metrov vysoká  Ostrva. Kto išiel, neľutoval. Počasie nám stále prialo a vrchol poskytoval nádherné výhľady do okolia.

                 Streda sa niesla v znamení topografie a prvej pomoci. Tieto aktivity sme realizovali na Rožkovianskych rybníkoch. Oprášili sme vedomosti z geografie a zdravovedy a v krásnej prírodnej scenérii sme sa prehupli do druhej polovice týždňa.

                  Vo štvrtok  sme opäť absolvovali trocha turistiky a opekania. Balážka a jej rozhľadňa je známym aj neznámym miestom v susedstve. Počasie opäť ako na želanie.

                  Záver týždňa nemohol skončiť inak ako návštevou aquaparku. Veď ho máme za rohom a museli sme obzrieť, čo nového sa v jeho areáli po roku objavilo. Môžeme potvrdiť, že nám rastie do krásy.

            Takto sme plnohodnotne strávili tento týždeň. Našťastie nám blízke aj vzdialenejšie okolie ponúka nepreberné množstvo atrakcií, len si treba vybrať.

          • Športovec roka 2022

          •      Mesto Sabinov každoročne oceňuje športovcov regiónu. Dňa  18. 5.2023 sme sa dozvedeli skvelú správu pre našu školu. Na majstrovstvách Slovenskej republiky   MMA SOMMA sa vo váhovej kategórii  do 77 kg umiestnil na nádhernom 1.mieste Radoslav Ceperko, žiak 1.CDHI triedy.

                 Tento úspech by sa určite nedostavil bez podpory rodičov, trénera a úzkeho kruhu priateľov. Aj napriek dobe, v ktorej momentálne žijeme treba vyzdvihnúť fakt, že práve ich podpora je potrebná k takémuto úspechu a nezabudnúť na fakt, že šport vedie k zdraviu, disciplíne a prináša radosť.

            Rado, srdečne gratulujeme a tešíme sa na ďalšie ocenenia.

          • Podnikateľ pre rozvoj vidieka

          • Máme šampióna

                 Už tri roky sa pravidelne náš  žiak Filip Polaček z II.P, zúčastňuje v koseckých pretekoch po celom Slovensku. Tohto roku všetky tri súťaže vyhral k čomu mu srdečne blahoželáme a právom sme na neho hrdí. Rodák z Krivian, ako člen mladej generácie, úspešne pokračuje v myšlienkach zachovávania ľudových ale aj folklórnych tradícií. Pán Ján Lazorík by mal určite z neho veľkú radosť. Filip je členom Slovenského koseckého spolku ale aj je členom FS Jána Lazoríka Krivany – Torysa, kde úspešne pôsobí ako v tanečnej tak aj v speváckej zložke.

            Gratulujeme!

            spolužiaci