• Erasmus - Olomouc - cukrár a kozmetik

          • Ako chutí Erasmus

             

            O tom, koľko výhod má Erasmus, už určite mnohí z Vás počuli. Veľká väčšina z nás nemala predstavu ako to bude vyzerať hosťovskej škole. Môžeme povedať, že áno – dá sa to. Boli sme už poučení a pripravení vopred, niečo ako orientačná príprava. Dostali sme  inštrukcie ohľadom identifikačných kariet, ohľadom škôl, cestovania, správania a bezpečnosti.

            V Olomouci nás milo privítali na Strednej odbornej škole obchodu a služieb, ktorá bola našou spolupartnerskou školou. Naše cukrárky práve tu, v ich  školskej cukrárni, absolvovali stáž, kde pripravovali rôzne cukrárske výrobky určené na predaj pre verejnosť. Dievčatá nezáľali, predviedli svoju zručnosť a šikovnosť. Podieľali sa na príprave moravských koláčov, zdobili torty. Aktívne sa zapájali do procesu spolu s domácimi

            V Rožnove pod Radhoštěm praxovali študenti z odboru Podnikanie pre rozvoj vidieka. Naším pracoviskom bol ranč v neďalekej obci, kde sme sa starali o kone, skúšali základy jazdectva a vykonávali sme úkony súvisiace so starostlivosťou o zvieratá. Ďalšie dni  pokračovala práca na statku pri čínskych prasiatkach, morčatách a zajacoch. Posledné dni patrili praxi na školskom dvore aj v školskom skleníku. Záverečné dni patrili výrobe syra Počas voľna sme spoznávali okolie mesta. Vyšli sme na horu Radegast, prešli chodníkom korunami stromov, miestnym múzeom, sviečkarňou, pivovarom a nechýbalo ani ZOO v Ostrave. Radi sme trávili voľné chvíle v mestskej plavárni a tiež na bowlingu..

            V Prostějove boli na praxi žiačky z odboru Kozmetik. Na stáži nám pani majsterky ukázali mnoho nových techník či kozmetických prístrojov. Predviedli nám ich metódy masáže tváre a rúk, ktoré sa v niektorých krokoch líšili od nášho spôsobu. Mohli sme si samostatne vyskúšať prácu s laserom a domidermom. Predviedli nám novú techniku mokrej a suchej pedikúry. Na sebe sme skúšali parafínové zábaly na tvár a ruky. Stihli sme si urobiť aj gélové typy na nechty. Čas nám ubiehal veľmi rýchlo. Každý deň v škole bol pre nás zážitkom a nie utrpením a čakaním na zvonček.

            Nemožno nespomenúť ani popoludňajšie oddychové aktivity. Strávili sme ich užitočne a zábavne. V rámci voľného času sme spoznávali kultúrne a historické časti Olomouca. Navštívili sme Horné a Dolné námestie, Olomouckú radnicu či Olomoucký orloj a typické „kašny“.  Na Olomouc sme sa pozreli aj z výšky a to z pútnického miesta Sv. Kopeček, ktorá je bazilikou. V nej nás zaujal strom „ďakovník“, na ktorý sme mohli zavesiť lístok s osobným poďakovaním. Nechýbali ani atrakcie ako meranie síl pri Laser game, Jump Aréna, Noc vedcov spojená s projekciou vesmíru, svetelná show, zoo, bowling. V čase nášho pobytu bola jesenná výstava ovocia a zeleniny – Flora Olomouc. Bola to riadna pastva pre oči. Mali sme možnosť vidieť rôzne druhy ovocia, zeleniny a rastlín.

            Absolvovať pracovnú stáž a žiť dva týždne v zahraničí je pre všetkých nás obrovskou životnou skúsenosťou. Veríme, že sme si z tejto školy života veľa odniesli a dokážeme to v budúcnosti úspešne zúročiť vo svojom osobnom i pracovnom živote.

             

            Veronika Polomská IV.KP, Petra Kožušková, III.KP 

             

             

            kozmetik

          • Štvrtáčky - kozmetičky v akcii

          •      Záver týždňa patrí vždy našim štvtáčkam z odboru kozmetik. Sú usilovné, húževnaté a dnes prešlo ich šikovným rukami množstvo klientiek... Veď posúďte sami. A hlavne, príďte sa aj Vy hýčkať k nám do Tilie a zažite ten pocit keď ste v dobrých rukách...

            Mgr. Erika Pistráková, majsterka OVY

          • Praktické vyučovanie - odbor kozmetik

          •      Každú hodinu praktického vyučovania využívajú naše prváčky z odboru kozmetik na 100%... Lebo len neustálym trénovaním zručností sa dokážeme posúvať vpred. A tieto šikovné študentky sú toho krásnym príkladom, čo všetko sa dá dosiahnuť za krátky čas. Lebo tam kde je vôľa je i cesta...

            Mgr. Erika Pistráková, majsterka OVY

          • Maturantky z odboru kozmetik pri práci

          •      Vidieť naše šikovné maturantky z odboru kozmetik pri práci a nadšenie s akým pracujú je našou najväčšou odmenou. Príďte sa k nám zrelaxovať do strediska praktického vyučovania Tília v Lipanoch. Už teraz sa na Vás tešíme.

            Mgr.Erika Pistráková, majsterka OVY

          • Koloristika a estetika

          •      Skúšame, spoznávame, hľadáme symbióziu. Koloristika a estetika . Dve dimenzie, ktoré dokážeme vnímať a pochopiť len ak ich precítime. Sme na začiatku cesty... Našej, spoločnej cesty. Prváčky z odboru kozmetik sa na ňu vydali. A ja sa teším akými farbami bude maľovaná...

            Mgr. Erika Pistráková, majsterka OVY

          • SWEETCUP 2023 - Kristína Majtnerová - blahoželáme

          • SWEETCUP  2023

             

                 Stredná odborná škola gastronómie a služieb, SDH 3 v Prešove už 20. rok organizovala medzinárodnú gastronomickú súťaž SWEETCUP v odbore kuchár, cukrár, obchodný pracovník, čašník a barista. Témou tohtoročnej súťaže bola OSLAVA ŽIVOTA. V kategórii cukrár mali pripraviť súťažiaci dva cukrárske výrobky: slávnostnú tortu a minitortičky. Porotu zaujímali hlavne netradičné postupy a trendy.  Súťaže sa zúčastnilo 24 škôl zo Slovenska, Česka, Poľska a Maďarska. Vlajku našej školy hájila študentka II.BNV triedy Kristína Majtnerová, ktorá sa umiestnila v striebornom pásme.  Na jej úspechu sa podieľala aj majsterka  odborného výcviku Jana Valkučáková. 

             K dosiahnutému úspechu srdečne blahoželáme.

                                                                                                     Mgr. Anna Počová

          • Odborný výcvik - odbor kozmetik

          • Nahliadnutie ako vyzerá praktické vyučovanie našich študentiek z odboru kozmetik v 1. ročníku a výstupná práca úpravy a farbenia obočia. Čo poviete? Však sú šikovné? A to sme ešte len na úplnom začiatku. Sledujte nás.                                                                                                              Mgr.Erika Pistráková, majsterka OVY

          • Medzinárodná vzdelávacia stáž v Taliansku

          •      Pravidelne sa vzdelávajú nielen študenti, ale aj ich vyučujúci. Pre nás, majstrov odborného výcviku, je veľmi dôležité kontinuálne vzdelávanie, profesionálne a osobnostné sebarozvíjanie v danom sektore. Len tak dokážeme svojim študentom odovzdať zo seba to najlepšie. Novonadobudnuté vedomosti a zručnosti, ktoré takto získajú naše študentky v odbore kozmetik, môžete využiť aj vy v stredisku praktického vyučovania Tilia v Lipanoch.

                 Tentoraz z medzinárodného beauty kongresu z Talianska, v ktorom sa stretol výber kozmetičiek z vybraných krajín  celého sveta.

             Mgr. Erika Pistráková, majsterka OVY

          • Účelové cvičenie

          •      Začiatok školského roka spolu s poslednými teplými dňami sú každoročne spojené v SOŠ podnikania a služieb v Lipanoch s  absolvovaním účelového cvičenia. Tento kurz je  povinný pre žiakov prvého a druhého ročníka. Predpoveď počasia nám priala, a tak sme sa vybrali po cyklochodníku od našej školy až na Kamenický hrad. Keď sme vchádzali do obce Lúčka, uvideli sme cieľ našej cesty. Viacerým sa na prvý pohľad zdal príliš  vzdialený, ale pri vhodne zvolenom tempe a dobrej nálade nám hrad rástol pred očami. V miestnej časti Potoky sme si dopriali krátku prestávku, ktorú sme využili na opekanie. Čo si žiaci opiekli, to aj pojedli,  a tým posilnili svoje telá pred  poslednou etapou našej cesty, hradným bralom Kamenického hradu. Po nie veľmi náročnom výstupe sme pozorovali úžasné scenérie a kochali sa  úchvatnými  výhľadmi do širokého okolia. Ešte zopár fotiek na pamiatku,.... Kvôli spestreniu sme spiatočnú cestu absolvovali po cyklochodníku  cez obec Kamenica až do Lipian.

                 V Lipanoch sme si všetci mohli povedať, že máme za sebou krásny deň plný zážitkov a už dnes sa všetci tešíme na ďalšie vydarené akcie.

          • Exkurzia v Starej Ľubovni

          •      Vyučovací proces môže byť veľmi zaujímavý a kreatívny hlavne vtedy, ak ho vieme uskutočniť aj mimo školy. Dnes sme sa spolu so študentkami našej školy z odboru kozmetik zúčastnili praktického vyučovania v kozmetickom salóne v Starej Ľubovni. Dievčatá mohli reálne vidieť prácu kozmetičky a pedikérky, oboznámiť sa s najnovšími kozmetickými technológiami a vidieť materiály a postupy práce pri jednotlivých úkonoch. Prepájať teóriu s praxou, rozlišovať, zdôvodňovať a zvoliť vhodné postupy pri práci s pokožkou je hlavným cieľom praktického vyučovania, výsledkom čoho je schopný a zručný študent.

                 Naša škola ponúka stále niečo zaujímavé, nové, je flexibilná a otvorená novým metódam vo svete poznania.

            Už teraz sa tešíme na ďalšie zaujímavé akcie a ďakujeme majiteľke Beauty salónu Bc. Ľubomíre Regecovej za jej ústretovosť a spoluprácu.

            Mgr. Erika Pistráková - majsterka odborného výcviku