• Školenie odbor kozmetik - gélové nechty
          • Školenie odbor kozmetik - gélové nechty

          • Do galérie Školenie odbor kozmetik - gélové nechty boli pridané fotografie.

            Modelácia gélových nechtov pomocou šablón

             

             

               Modelácia na šablóny je technika, ktorá sa používa na prírodné nechty bez použitia tipov. Táto technika sa používa pri malej nechtovej platničke, ohryzených nechtoch, zdeformovanej nechtovej platničke, širokých a plochých nechtoch. Modeláciou na šablóny vyriešime problém s odlamovaním voľného okraja nechtov.

               Šablóny na gélové nechty pomôžu uľahčiť prácu pri modelácii gélových nechtov. Zároveň zaistia, aby nechty vyzerali pekne a upravene a pomáhajú začiatočníkom s presnosťou pri modelácii. Okrem toho urýchľujú aj celú modeláciu gélových nechtov.

             

               Aj my sa snažíme uplatňovať nové trendy v praxi, preto sa žiaci druhého a tretieho ročníka z odboru kozmetik zúčastnili 13.05.2019  kurzu Modelácia gélových nechtov pomocou šablóny pod vedením skúsenej lektorky. Organizovala ho Primavera Andorrana zo Šale v priestoroch našej školy. Všetky účastníčky kurzu získali certifikát na túto modeláciu.

             

                                                                                                        Mária Ščavnická, MOV

        • Rozprávanie spod košatej lipy
          • Rozprávanie spod košatej lipy

          • Do galérie Rozprávanie spod košatej lipy boli pridané fotografie.

            Rozprávanie spod košatej lipy

             

                 Ľudia majú rôzne talenty, niekto vie nádherne spievať, iný kresliť, ďalší tancovať alebo má športové nadanie. Je dobré, ak sa môže každý z nich venovať tomu, čo ho zaujíma a napĺňa.

                Tí, ktorí majú cit  pre umelecké slovo, radi ho počúvajú a zároveň aj umelecky prednášajú, sa zúčastňujú rôznych súťaží v prednese poézie a prózy. Aj v  Lipanoch sa každoročne koná mestská súťaž v prednese prózy pod názvom „Rozprávanie spod košatej lipy“. Jej 20. ročník sa uskutočnil 30.4.2019 v Mestskej galérii v Lipanoch pod vedením Mgr. Ľudmily Dobrovičovej.

                 Našu školu v nej reprezentovala Mária Mizeráková, žiačka II.KM triedy, ktorá sa umiestnila na treťom mieste vo štvrtej vekovej kategórii. Mária je šikovné mladé dievča, plné entuziazmu a chuti nielen do učenia, ale aj do rôznych mimoškolských aktivít. Umelecký prednes vie naplno prežívať s nadšením, čo upútalo aj porotu.

            Želáme jej, aby radosť s akou súťaženie prežíva v nej zotrvala a aby sa jej podarilo zožať aj ďalšie úspechy.

             

             

             

                    Valéria Marčáková

          • Exkurzia - Úpravňa vody v Brezovici

          • Do galérie Exkurzia - Úpravňa vody v Brezovici boli pridané fotografie.

                 Svetový deň vody má každý rok vlastné posolstvo, ten tohtoročný povýšil vodu na naše ľudské práva: „Voda pre všetkých“. „Ktokoľvek si, kdekoľvek si, voda je tvoje ľudské právo.“ Každé posolstvo smeruje k tomu, aby sme si pripomenuli, že voda je najvzácnejšia surovina, ktorú máme a musíme si chrániť.

                 V  úpravni vody v Brezovici mohli žiaci z učebného odboru inštalatér vidieť, čo všetko sa musí s vodou urobiť, čo všetko je potrebné skontrolovať, aby sme sa mohli z vodovodného kohútika v pokoji napiť. Celý postup úpravy vody nám počas exkurzie odborne popísal pán Ing. Janoško.

             

             Pavol Kozma

          • Volejbal

          • Do galérie Volejbal boli pridané fotografie.

                 Okresné kolo vo volejbale chlapcov SŠ.

                 Turnaj sa konal 17.apríla 2019 v Sabinove. Naši chlapci skončili na 4. mieste. Reprezentovali nás : Dominik Šnobl 1.M, Rastislav Havrilla 3.I, Adam Masliš 1.B, Marek Kaža 3.I, Nikolas Trojanovič 3.C, Erik Závacký 1.B, Marek Stanko 3.I, Martin Hútnik 3.I, Radován Bednár 3.I, Ján Bujňák 1.B.

        • Kurz slávnostného líčenia s certifikátom - odbor kozmetik
          • Kurz slávnostného líčenia s certifikátom - odbor kozmetik

          • Kurz spoločenského líčenia

             

              Ženy chcú byť stále krásne. Chcú vyniknúť hlavne počas rôznych spoločenských príležitostí. Spoločenské líčenie na rôzne akcie ako sú ples, oslava, párty alebo akákoľvek iná slávnostná príležitosť vo večerných hodinách z nich urobí inú ženu. Budú to stále ony, ale v oveľa krajšom prevedení. Musíme len poznať tie správne postupy a vybrať si vhodné prípravky.

              17.03.2019 sme zorganizovali kurz  spoločenského líčenia aj v našej škole pre naše žiačky, aby sa tiež zdokonalili v líčení na slávnostné príležitosti. Zúčastnili sa na ho žiačky tretieho a štvrtého ročníka z odboru kozmetik.  Kurz viedla lektorka z firmy Primavera Andorrana zo Šale.

            Každá študentka, ktorá sa ho zúčastnila, získala diplom.

             

                                                                                                                      Mária Ščavnická, MOV

        • Návšteva Múzea holokaustu a Národnej rady SR
          • Návšteva Múzea holokaustu a Národnej rady SR

          • Do galérie Návšteva Múzea holokaustu a Národnej rady SR boli pridané fotografie.

                 Dňa 10. apríla sa žiaci našej strednej školy podnikania a služieb zúčastnili exkurzie do Národnej rady Slovenskej republiky v Bratislave. Cestou do hlavného mesta sa zastavili v Seredi  a navštívili Múzeum holokaustu.

                 Múzeum holokaustu v Seredi vzniklo v priestoroch bývalého pracovného a koncentračného tábora v Seredi, ktoré predstavuje autentické miesto viažuce sa k tragickému obdobiu riešenia židovskej otázky na Slovensku počas druhej svetovej vojny. V múzeu videli dobové dokumenty, fotografie a predmety súvisiace s prenasledovaním Židov na území Slovenska. Jedným z vystavených artefaktov je dobytčí vagón, v ktorom deportovali Židov do koncentračného tábora Auschwitz. Múzeum zároveň slúži aj ako pamätník zavraždeným Židom zo Slovenska, pričom len táborom v Seredi ich prešlo približne 16 000, z ktorých bola väčšina zavraždená počas holokaustu. Paradoxom koncentračného tábora bolo to, že posledný transport židov do Osvienčimu bol deň pred oslobodením mesta.

                 V popoludňajších hodinách sme navštívili sídlo Národnej rady SR, kde nám sprievodkyňa, pohodlne usadených na balkóne zasadacej miestnosti, porozprávala o zákulisí tejto zákonodarnej inštitúcie. Príjemne nás potešila diskusia s poslancom NR SR pánom Eduardom Hegerom a kandidátom do Európskeho parlamentu pánom Michalom Šipošom.

                 Bratislava nás privítala daždivým a chladným počasím. Cesta autobusom späť do Lipian prebehla v dobrej nálade a plný dojmov z pekne stráveného dňa sme došli domov pred pol nocou. Ďakujeme naším žiakom za kultivované vystupovanie a dobrú náladu. Veríme, že sa aj naďalej budú zaujímať o naše dejiny a politické dianie na Slovensku. Návšteva múzea a našej zákonodarnej inštitúcie v nás zanechala silný dojem.

             

            Ing. František Ružbarský

          • Futbalový turnaj

          • Do galérie Futbalový turnaj boli pridané fotografie.

                 Vo štvrtok 11.apríla 2019 sa aj naša škola zúčastnila futbalového turnaja na umelej tráve v Lipanoch. Turnaj organizovalo Gymnázium Lipany.

                 Našu školu reprezentovali:Marek Nemeš 2.B, Erik Závacký 1.B, Nikolas Trojanovič 3.C, Marek Stanko 3.I, Martin Hútnik 3.I, Marek Kaža 3.I, Erik Leško 3.I,Rastislav Havrilla 3.I, Radovan Čižmár 2.I, Ján Kopnický 2.I, Marek Spodník 2.I, Filip Ščicina 1.I Výsledky turnaja. 1.miesto Spojená škola SNP Sabinov, 2.miesto Gymnázium DSA Sabinov, 3.miesto Gymnázium Lipany, 4.miesto SOŠ podnikania a služieb Lipany

          • Deň narcisov

          •      Aj tento rok sa organizuje 11. apríla zbierka v spolupráci s Ligou proti rakovine v rámci Dňa narcisov. Za dobrovoľný finančný príspevok vám pripneme kvet – narcis.

                 Výnos zbierky bude použitý na realizáciu programov, aktivít a projektov v prospech pacientov a ich rodín, na podporu medicínskych a výskumných projektov i informačné aktivity pre zdravú populáciu.

            ĎAKUJEME!

        • Florbalový turnaj
          • Florbalový turnaj

          • Do galérie Florbalový turnaj boli pridané fotografie.

                 Aj tento rok sme sa opäť stretli na florbalovom turnaji žiakov stredných škôl v Sabinove, ktorý sa konal 4.apríla 2019.

                 Za našu školu nás reprezentovali: Erik Závacký 1.B, Adam Masliš 1.B, Martin Kozák 2.B, Rastislav Havrilla 3.I, Martin Bujňák 3.I, Nikolas Trojanovič 3.I, Radovan Čižmár 2.I, Marek Spodník 2.I, Ján Kopnický 2.I, Matej Novák 2.I.

                 Všetci žiaci hrali v duchu fair-play a tí naši skončili na peknom 3.mieste.

            Výsledky turnaja:

            1.miesto-Gymnázium Lipany

            2.miesto-Súkromné Gymnázium DSA Sabinov

            3.miesto-SOŠ podnikania a služieb Lipany

            4.miesto Spojená škola Sabinov

             

            Gratulujeme!

            Silvia Hudečková

        • Okresné kolo Biblickej olympiády v kategórii stredných škôl
          • Okresné kolo Biblickej olympiády v kategórii stredných škôl

          • Biblická olympiáda 2019

             

               21. marca 2019 prebehlo okresné kolo Biblickej olympiády stredných škôl v priestoroch Cirkevnej základnej školy sv. Jána Krstiteľa, 9. mája v Sabinove. Do súťaže, ktorej cieľom je spoznávanie Svätého písma, sa zapojila aj naša škola.  Súťažilo sa v piatich súťažných kolách. Súťažné úlohy pre tento ročník boli vybrané z kníh Svätého písma: Kniha Rút, Prvá kniha kráľov a Evanjelium podľa Matúša. Spoločnou témou týchto vybraných kníh bola  Vernosť Pánovi.

               Našu školu reprezentovali študentky z II. KM triedy: Mária Mizeráková a  Lucia Petrušová  a Marcela Hudáková z II. BNV triedy, ktoré sa umiestnili na 3. mieste. 

            Súťažiacim ďakujeme za reprezentáciu  školy a srdečne im blahoželáme.    

                                                                                                                                                                                                                                                                                     Anna  Počová

        • Deň vody 2019
          • Deň vody 2019

          • Po roku opäť o našej vzácnej vode

               Po roku opäť oslavujeme. 22.marec, Svetový deň vody, je pre celý svet významným dňom, kedy sa zamýšľame vnímať vodu inak ako v bežný deň. Uvedomiť si, aká je vzácna a aké bohatstvo v podobe vody aj na Slovensku máme.

               V tento deň sme pripravili výstavku spojenú s aktivitami ako aquakvíz, do ktorého sa zapojili všetci žiaci našej školy. Chceli sme tým podporiť vedomosti o vode zo všetkých hľadísk, jej ochranu a šetrenie. Obrazový a odborný materiál  mal priblížiť všetko, čo sa spája s vodou - voda a človek, odkiaľ voda pochádza, vodovodná je naj, znečisťovanie vôd, čistenie odpadových vôd, kolobeh vody, aquarelax, ľadoborce a iné...

               Ak nás bude viac, čo sa budeme zaujímať a upozorňovať na ochranu nielen vody, ale celej prírody, má to zmysel nielen pre ľudí žijúcich v súčasnosti, ale aj pre generácie, ktoré tu budú žiť v budúcnosti.

               Cez veľkú prestávku sa mohli žiaci osviežiť ochutnávkou čistej vody z vodovodu a veľkou škálou rôznych druhov minerálnych vôd zo Slovenska, ktoré sú svojimi kvalitatívnymi parametrami  odborne európsky oceňované.

            Voda patrí medzi moje najobľúbenejšie nápoje.

             

             

             

            Za envirákov:  Nikola Leškovská, I.CDI

        • Beseda o obchodovaní s ľuďmi
          • Beseda o obchodovaní s ľuďmi

          • Do galérie Beseda o obchodovaní s ľuďmi boli pridané fotografie.

            Obchodovanie s ľuďmi

                  Obchodovanie s ľuďmi je druhým najvýnosnejším a zároveň najrýchlejšie rastúcim nelegálnym obchodom na svete. Do pasce obchodníkov s ľuďmi môže padnúť ktokoľvek. Po roku 1989 sa stalo Slovensko krajinou, z ktorej pochádzajú obete obchodovania s ľuďmi alebo cez ktorú obchodníci svoje obete prevádzajú. Medzi formy obchodovania s ľuďmi patria nútené práce, nútené žobranie, sexuálne vykorisťovanie, nútené sobáše, nútená kriminalita či obchodovanie s ľudskými orgánmi.

                Táto téma zarezonovala aj na besede 19. marca 2019 na pôde našej školy s JUDr. Katarínou Šmelkovou a kpt. JUDr. Gabrielou Gabošovou  z OR PZ SR v Prešove. Zúčastnili sa jej študenti štvorročných študijných, trojročných učebných a dvojročných nadstavbových odborov.

                Dozvedeli sa ako funguje obchod, ktorý sa týka novodobého otroctva, aké manipulácie využíva tento dobre organizovaný zločin. Boli upozornení na čo si  majú dávať pozor pred vycestovaním za prácou do zahraničia a tiež ako postupovať v prípade, že by sa dostali do problémov.

               Na záver si pozreli krátky film, ktorý zachytával konkrétne prípady obetí obchodovania s ľuďmi a ich ťažký návrat do normálneho života.

             

             

                        Valéria Marčáková